Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова Иран

...
Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова Иран
Коментари Харесай

Япония зове Иран да запази ядрената сделка

Министърът на външните работи на Япония Таро Коно прикани Иран да резервира Съвместния повсеместен проект за деяние по отношение на нуклеарната си стратегия, съобщи " Спутник ".

Запазването на споразуменията по Съвместния повсеместен проект за деяние за нуклеарната стратегия е от основно значение за режима на ограничение на нуклеарните оръжия, както и за мира и стабилността в Средния Изток, съобщи Коно на среща със своя ирански сътрудник Мохамед Йавад Зариф в Токио.

От своя страна Зариф увери, че Иран няма да напусне нуклеарното съглашение и разчита на поддръжката на Япония за запазването на всички задължения по него.

Дипломатът изрази вяра, че Япония, като значим съдружник на Съединени американски щати, ще предприеме ограничения за запазването на скъпото интернационално съглашение.

Припомняме, предходната седмица Съветът за национална сигурност на Иран заяви, че приключва отчасти Съвместния повсеместен проект за деяние поради отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарната договорка. Мярката ще влезе в действие след 60 дни, в случай че не бъде реализиран прогрес от европейските страни.

През май 2018 година Съединени американски щати оповести отдръпването си от нуклеарното съглашение, обвинявайки Техеран в скрито насърчаване на нуклеарна стратегия, макар че отчети на Международната организация за атомна сила опровергаха това изказване.

През август Вашингтон възобнови глобите против Иран, а през ноември разшири ограничаващите ограничения.

Останалите участници в съглашението поставят старания, с цел да запазят нуклеарната договорка в действие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР