Министърът на външните работи на Украйна започна обиколка в африканските

...
Министърът на външните работи на Украйна започна обиколка в африканските
Коментари Харесай

Украйна ухажва Африка и „глобалния юг“, докато мирните планове се разпространяват

Министърът на външните работи на Украйна стартира обиколка в африканските страни тази седмица, като ускори дипломатическия напън на военновременния Киев да оспори съветското въздействие в „ Глобалния юг “ и да затвърди визията, изложена от Украйна като единствен път към мир, предава „ Агенция Ройтерс “.

Висшият посланик Дмитро Кулеба съобщи, че главният му приоритет е да накара африканските страни да одобрят мирния проект на президента Володимир Зеленски , до момента в който той пътува до Мароко на втората си обиколка в Африка след нахлуването на Русия през февруари предходната година.

„ Предстоят значими договаряния с африканските водачи и бизнеса “ , написа той в Instagram, като сподели, че задачата му е да завоюва поддръжка за непрекъснатия поток на украинско зърно през Черно море и да обезпечи нови благоприятни условия за украинския бизнес .

Обиколката следва три дни дипломация на Зеленски в Арабската лига на нациите в петък и по-късно на срещата на върха на Групата на седемте в Япония. Освен с водачите на Г-7, той се срещна с тези на Индия, Индонезия, Ирак и саудитския престолонаследник по време на пътуванията си.

Политическите анализатори са на мнение, че Украйна форсира напъните си да ухажва Глобалния Юг – термин, означаващ Латинска Америка, Африка и огромна част от Азия – и че напъните са придобили по-голямо значение, защото конкурентни мирни оферти за преустановяване на войната в Украйна се появяват в други страни основни букви.

Китай – страната, която популяризира собствен личен кротичък проект, изпрати върховен делегат в Киев, Москва и европейските столици, с цел да обсъдят „ политическо съглашение този месец. Южна Африка сподели предходната седмица Киев и Москва са се съгласили да обсъдят кротичък проект с африканските водачи. Ватикана също изготви мирна задача този месец. Альона Гетманчук, политически специалист, който оглавява New Europe Center, мозъчен концерн в Киев, разяснява:

„ Неотложността е поради тези мирни проекти, които се появяват . “

„ В един миг Украйна осъзна, че не се е представяла добре в световния юг в продължение на доста, доста години “ , акцентира Гетманчук.

Юлска среща на Върха на мира?

Украйна посочи, че „ формулата за мир “ от 10 точки на Зеленски, която планува изтеглянето на съветските войски от украинската земя , би трябвало да бъде основа за всяко споразумяване на войната, стартирана от Русия. Говорейки пред Г-7 през уикенда, Зеленски предложи провеждането на световна мирна среща на върха през юли, с цел да разпространява формулата. Външният министър на Дания сподели в понеделник, че Копенхаген ще бъде подготвен да го одобри.

Министърът Ларс Локе Расмусен посочи, че ще бъде належащо да се построи интерес и присъединяване от страни като Индия, Бразилия и Китай.

Докато Западът налива военна, финансова и филантропична помощ в Украйна, Русия ускори връзките си с световните южни сили по време на войната, в това число като продава повече от своята сила на Индия и Китай.

Русия поддържа връзки в Африка от години и възнамерява да организира среща на върха Африка-Русия в Санкт Петербург през юли. Ветеранът от външния министър на Москва Сергей Лавров обиколи континента предходната година и посети най-малко два пъти тази година. Найджъл Гулд. Дейвис, специалист в Международния институт за стратегически проучвания, разяснява:

„ В Европа и Украйна нараства осъзнаването, че има риск тази война да се схване всъщност като европейски спор, за който другите страни не би трябвало да се тревожат и не би трябвало да осъждат . “

Той добави:

„ Това, което имаме тук, е, че Европа и Украйна дават отговор на съгласуваните старания на Русия да сътвори роман в света за войната, който не осъжда войната и се стреми да поддържа връзки с Русия . “

Кулеба не сподели кои страни ще посети при последната си обиколка в Африка. Първата му обиколка предишния октомври го води в Сенегал, Кот д’Ивоар, Гана и Кения, преди да бъде прекратена, когато Русия започва акция от ракетни удари и удари с дронове, ориентирани към сериозна инфраструктура в навечерието на зимата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР