Министърът на външните работи на Украйна благодари на Унгария за

...
Министърът на външните работи на Украйна благодари на Унгария за
Коментари Харесай

Украйна приветства конструктивните преговори с Унгария

Министърът на външните работи на Украйна благодари на Унгария за градивните диалози, дни преди европейската среща на върха, на която Киев се надява унгарският водач Виктор Орбан да отдръпна ветото си върху десетки милиарди евро помощ от Европейски Съюз.


Дмитро Кулеба съобщи на среща с унгарския си сътрудник Петер Сиярто в украинския граничен град Ужгород, че диалозите им са се отличили с " искреност, откровеност и конструктивност ", съобщи Агенция Франс Прес.

Отношенията сред двете съседки бяха обтегнати през последните няколко години и в допълнение влошени, когато през декември министър председателят Орбан наложи несъгласие на 50 милиарда евро помощ от Европейски Съюз за Киев.


В опит да поправят връзките и да „ намерят решения “ на разликите си, украинският президент Володимир Зеленски предложи директна среща с Орбан.

Разговорите през днешния ден сред унгарския външен министър Петер Сиярто и украинския първи посланик Дмитро Кулеба към град Ужгород в Западна Украйна имаха за цел да положат основите.

Сиярто не е посещавал Украйна, откогато Русия стартира офанзивата си против Киев през февруари 2022 година, макар че е бил в Москва няколко пъти.


„ Искам да подчертая главната точка на този диалог: искреност, откровеност и градивност “, сподели Кулеба след шестчасовата си среща със Сиярто.

Сиярто удостовери, че двете страни са подхванали " окуражаващи стъпки ", само че предизвести, че към момента " има да извървят дълъг път ".

„ Имаме доста работа за извършване, само че ние от унгарска страна сме подготвени да свършим тази работа “, акцентира Сиярто на взаимната конференция.


Разговорите на министъра на външните работи в понеделник идват броени дни преди водачите на Европейския съюз да се съберат на изключителна среща на върха в четвъртък, 1 февруари, с цел да реализиран прогрес по своя закъсал пакет от помощи за Киев.

Сиярто уточни, че финансовата помощ на Европейски Съюз за Украйна " не е двустранен въпрос " и полемиките по него ще би трябвало да се проведат в Брюксел.

Той добави, че срещата на високо равнище сред Зеленски и Орбан има смисъл, „ в случай че може да докара до резултати, които да прибавят ново измерение към двустранните връзки “.

Права на малцинствата

Орбан е единственият водач на Европейски Съюз, който поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна.

През декември Орбан се въздържа от решение да стартира договаряния с Украйна за присъединение към блока, като напусна залата, когато гласуването беше извършено.

Той също по този начин прикани за договаряния с Москва за преустановяване на огъня, заявявайки, че Украйна не може да завоюва войната.

Мерките за сигурност бяха засилени в Ужгород - дом на огромна етническа унгарска общественост - след известие за смъртна опасност против Сиярто.

Правата на малцинствата са друга противоречива точка сред двете страни.

Повече от 100 000 етнически унгарци живеят в Украйна, съвсем всички в региона на Закарпатието, който е принадлежал на Унгария преди Първата международна война.

Кулеба и Сиярто разискаха въпроса за правата на малцинствата, като се споразумяха да основат комисия, която да го изследва в допълнение.

За да успокои връзките, през декември украинският парламент одобри закон за възобновяване на някои езикови права за националните малцинства, което Сиярто приветства през днешния ден.

Но Будапеща упорства, че статутът на унгарския език би трябвало да бъде възобновен до същото равнище, на което беше преди Украйна да одобри спорния закон за езиково обучение през 2017 година

Законът планува въвеждането на украинския като главен език за цялото приблизително обучение. Преди това езиците на малцинствата като маджарски и съветски можеха да се употребяват като главен език на образование в някои междинни учебни заведения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР