Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел
Коментари Харесай

Чавушоглу уведоми Захариева за ситуацията в Източното Средиземноморие

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел телефонни диалози със своите сътрудници от България, Унгария, Литва, Естония, Италия и Финландия. Това удостовери самият той на формалната страница на външното министерство на югоизточната ни съседка във " Facebook ".

Според Анадолската организация специфична тематика на диалозите на Чавушоглу с сътрудниците му от Унгария, България и Литва е била обстановката в Източното Средиземноморие, предава bTV.

Дискусиите са извършени преди изключителния Съвет по външни работи на Европейски Съюз, по време на който ще бъде дискутирано повишеното напрежение сред Атина и Анкара, откакто Турция разгласи, че ще продължи с изследванията и сондажите в района.

Малко по-рано денем турският президент Реджеп Ердоган упрекна Гърция в разпалване на спор и прикани Европейски Съюз към заслужено отношение към Анкара.

" Няма никаква логичност в претенциите на Гърция за пълномощия върху остров Мейс, който е на 580 километра от континентална Гърция, и единствено на 2 км от турските крайбрежия ", уточни Ердоган по време на конференция на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Като част от дейностите по изследване на въглеводороди в страната на 10 август 2020 година Турция издаде NAVTEX (навигационен телекс), като разгласи, че нейният транспортен съд " Орудж Реис " ще стартира нови сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие.

Решението на Турция беше оповестено след съглашението за морските граници сред Гърция и Египет, които го подписаха единствено ден, откакто Турция съобщи, че ще отсрочи дейностите си в района в символ на благосклонност и вследствие посредническите старания на Германия.

Анкара разгласи, че не признава съглашението, и изпрати " Орудж Реис " да продължи своята активност в зоната на континенталния шелф на Турция.

Корабът ще продължи изследванията в Източното Средиземноморие до 23 август, дружно плавателните съдове " Чингис Хан " и " Атаман ".

Турция поредно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, потвърждавайки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в региона.

Решението на Турция да разгласи нови изследвания в Източното Средиземноморие провокира паника в Гърция, която в отговор на тези дейности сложи в бойна подготвеност военноморския си флот.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР