Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза,

...
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза,
Коментари Харесай

Буяр Османи: В ход са плановете за включване на българите в Конституцията

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи сподели, че има проекти да бъдат уверени македонците да включат българите в конституцията на страната, което би отворило пътя за присъединение към Европейски Съюз съгласно съглашение, реализирано сред Скопие и София, оповестява " Екзит нюз ".

През юни, след две години на опълчване сред членката на Европейски Съюз България и Северна Македония по езикови, културни и исторически въпроси, беше реализирано съглашение , съгласно което последната ще включи българите като прието етническо малцинство в конституцията, дружно с няколко други въпроса.

Проблемът е, че държавното управление няма нужното болшинство в Народното събрание, с цел да промени конституцията , защото опозицията гневно се опълчва.

Euronews Албания попита Османи по кое време ще бъдат направени конституционните промени.

" В продължение на 16 месеца ще убедим жителите за какво конституционните промени не са нездравословни за страната ", сподели той и добави, че " Спомням си, че включването в конституцията като Хърватия, което включва общности и малцинства, укрепи Хърватия, това ще се случи и с Македония ".

Османи обърна внимание на неналичието на нужен политически консенсус , заявявайки, че се надява смяната на публичното мнение да докара до политически промени.

" Имаме политическо-партийна опозиция, само че месеците ще покажат, че тези конституционни промени ще укрепят Македония ", сподели Османи.
 Пендаровски не има вяра скоро българите да бъдат вписани в конституцията
Пендаровски не има вяра скоро българите да бъдат вписани в конституцията

Не е допустимо при този състав на парламента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР