Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Милков към Османи: Парадокс е да имаме визия за развитие на отношенията, а негативна атмосфера

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е на двудневно посещаване в София. В Министерството на външните работи той беседва с българския му сътрудник Николай Милков.

„ Нашите връзки бяха минали през интервали, които през днешния ден могат да бъдат окачествени като комплицирани “, сподели още българският първи посланик.

„ Парадокс е това да имаме една визия за развиването на района и на нашите двустранни връзки, абсурд е и да имаме механизъм за тяхното решение, който се дефинира от подписаните двустранни документи, и в това време да се оказва, че е на разположение атмосфера, която не е положителна. Това се опитваме да преодолеем с това посещаване и с уговорката за интензифициране на разговора сред двете министерства и страни “, добави външният ни министър.

Милков и Османи са разискали обстановката с културните клубове, с вписването на българите в конституцията на РСМ, ролята на България като газов хъб на Балканите и желанието на РСМ да закупи електрически ток от България.

„ Това е нашата втора среща за малко време, в която приказваме за нашия персонален ангажимент за развиването на връзките сред нашите две страни. Дoговорихме, че в идващия мeсец ще организираме взаимен бизнес конгрес в Скопие, на койтo да споим бизнесите в двете страни. Уверен съм, че има голям капацитет за динамизиране на взаимната работа ”, сподели Османи.

По думите му няма политическа воля за построяването на инфраструктурната съгласуваност – железопътна, енергийна, цифрова – която да свързва страните по Коридор №8, а точно България, районен съд Македония и Албания.

По отношение на свързаността с Албания Османи означи, че до няколко седмици и или месеци ще има решение за пътя, който ще свързва Скопие с албанската граница, както и за железница до там.

Македонският външен министър още веднъж означи, че има растеж на двустранния стокообмен, който до края на годината щял да доближи 1 милиард евро. В същото време не беше обяснено, че структурата на двустранната търговия са първични материали, чиито цени се покачиха доста през последната година поради инфлацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР