Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Македонски държавни чиновници вършат поразии в София

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи дефинира като точна констатацията, че е имало опити Западните Балкани да не се движат със съответната динамичност към Европейския съюз.

Според него това е ставало „ през прокси играчи ". Като образец Османи уточни, че през седмицата от Република Северна Македония в България са се обаждали хора, които се пробват да държат отворен казусът с България, с цел да кажат, че този развой е непотребен, тъй като в страната (РСМ - бел.ред.) предстоят скорошни избори. Той отхвърли да уточни съответни имена, само че посочи, че измежду тези хора има такива, които работят в държавни институции в Република Северна Македония.

„ Като образец го показвам, че и тук, и там ще има опити на хора, които се пробват да попречат на процеса и европейската вероятност на Република Северна Македония”, сподели Османи. Според него колкото повече ще се усилват опциите за намиране на решение за ускорение на европейския път на Република Северна Македония, толкоз повече ще се бъдат обезпокоени хората, които от самото начало са работили тази вероятност да не се случи.

Османи дефинира като " вливащи очаквания " последните две съвещания на взаимната историческа комисия, припомняйки, че още през 2019 година комисията е дефинирала общите празнувания на пет исторически персони, включително и цар Самуил, след което е последвал развой на липса на конструктивност в диалозите на историците. „ Историческата комисия е значим детайл на целия този развой, задачата е историческите въпроси да останат при тях, не обществото и политиците да се занимават с това.”, уточни Османи.

По думите му, откакто е открита формулировката за взаимните празнувания на тези пет исторически персони, (бел. ред. цар Самуил, Св. Кирил, Св. Методий, Св. Наум и Св. Климент), в този момент историците приказват за методологията по какъв начин и дали в същата форма ще бъде рекомендацията и за формулировката в учебниците.

Според Буяр Османи има прогрес в политическата част от диалозите сред България и Северна Македония. Дали постигнатото обаче може да консолидира политическите субекти и да убеди обществата в двете страни е мъчно да се каже, счита той. „ (...) има сериозен политически напредък”, сподели Османи, уточнявайки, че към момента няма реализиран изчерпателен съответен документ.

И идната среща с българския министър на външните работи Теодора Генчовска ще бъде в Брюксел, уточни Османи, а скоро ще има решение и за осъществяване на втора междуправителствена среща, след тази от януари в София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР