Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването

...
Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването
Коментари Харесай

Македонският външен министър: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тематика на телевизия Телма приказва по отношение на Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която съумя да откри общ език за праисторията, античността и даже за средновековието, само че към момента не за произхода и работата на Гоце Делчев, като означи, че такива въпроси би трябвало да се вземат решение с доста умен метод, написа македонският всекидневник „ Денешен “, представен от " Фокус ".
По думите на първия посланик на Скопие, има разлика в упованията и на двете страни в Комисията. Той разясни, че София желае противоречивите елементи от историята да се съгласуват по-бързо, „ а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат същинско решение, учредено на обстоятелства, само че и взаимно почитание “.
На въпрос дали изказванията, че Гоце Делчев е българин оставят място за разрешаване на противоречивите въпроси, Димитров уточни, че в София му е подложен противоположния въпрос.
„ Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е надълбоко затвърден в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя страна “, съобщи министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата би трябвало да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат поради и двете вероятности.
Той означи, че в тази обстановка могат да зародят две обстановки, които да доведат до прекъсване на процеса.
„ Първият риск е, в случай че се преструваме, че се сближаваме и приказваме по тежки въпроси, а другият риск е в случай че има слагане на условия и несъобразен напън, поради това, че България е страна-членка на Съюза “, добави той.
„ Тук, при Гоце, процесът не върви по този начин гладки, има проблеми с използването на един значим и тежък контракт. Решението е да не влизаме в спор, а да намерим метод ние да ги разберем тях и те да схванат нас “, съобщи първият посланик на Скопие.
Димитров разяснява и идните парламентарни избори в Гърция. Той съобщи, че Преспанският контракт ще бъде признат от всяко гръцко държавно управление, само че ще има интервал за създаване на доверие, интервал на запознаване, „ само че ще намерим съгласие с което и да е гръцко държавно управление, че пътят, по който сме тръгнали, е значим и за двете страни. Става въпрос за мост на другарство, който бе приветстван от целия свят “, съобщи министърът.
Той акцентира, че не може да планува кой ще завоюва, дали Алексис Ципрас ще загуби и на неговото място ще пристигна опозиционната Нова Демокрация, ръководена от Кириакос Мицотакис, само че акцентира, че всяко гръцко държавно управление с течение на времето ще разбере смисъла на процеса на сдобряване и това, което е реализирано с Преспанския контракт.
Що се отнася до опцията съглашението да бъде още веднъж отворено от Мицотакис, в случай че той пристигна на власт, нещо, което водачът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, към този момент разгласи, че ще одобри, Димитров акцентира, че няма никаква разлика в това, кой ще е отпред на новото гръцко държавно управление и че ще се откри метод да се разбере кое е значимото и кое е било приветствано от Организация на обединените нации, Европейски Съюз и цялата интернационална общественост.
Превод и редакция: Иван Христов за " Фокус ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР