Министърът на външните работи на Индия казва, че е информирал американски служители за спора в Канада

...
Министърът на външните работи на Индия потвърди, че е обсъдил
Коментари Харесай

Министърът на външните работи на Индия потвърди, че е обсъдил спора на страната си с Канада относно убийството на канадски лидер на сикхите с висши държавни служители на Съединените щати по време на посещение във Вашингтон, DC, тази седмица.

Subrahmanyam Jaishankar каза в петък, че е изложил опасенията на Индия относно поддръжниците на сикхското сепаратистко движение в Канада по време на разговори ден по-рано с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Блинкен се среща с индийски колега на фона на последиците от убийството на лидера на сикхитеРазопаковане на напрежението между Индия и Канада на фона на бомбените обвинения на ТрюдоИндия ще разгледа "конкретна" информация за Убийство на сикхски сепаратист в Канадакрай на списъка

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза на 18 септември, че правителството му разследва „достоверни твърдения за потенциална връзка“ между агенти на индийското правителство и убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар, виден лидер на сикхите в Западна Канада.

„Те [Блинкън и Съливан] очевидно споделяха възгледите и оценките на САЩ за цялата тази ситуация и аз им обясних... опасенията, които имах“, каза Джайшанкар по време на събитие в петък сутринта в института Хъдсън, консервативна американска организация резервоар.

„Надяваме се, че и двамата сме излезли от тези срещи по-добре информирани.“

Ню Делхи последователно отхвърля обвиненията на Отава за участие в убийството на Ниджар, наричайки ги „абсурдни“ и политически мотивирани.

Това отричане беше повторено от Джайшанкар в петък, който каза, че официалният отговор на индийското правителство на Трюдо, „както насаме, така и публично“, е „че това, което той твърди, не е в съответствие с нашата политика“.


Джайшанкар също каза, че САЩ и Индия гледат на Канада по различен начин, обвинявайки Отава, че укрива това, което той нарече „терористи“ и организирана престъпност, имайки предвид сикхските сепаратисти, които Ню Делхи разглежда като заплаха за сигурността.

„Това е много токсична комбинация от проблеми и хора, които са намерили работно пространство там“, каза той.

Спорът между Канада и Индия ескалира още повече миналата седмица, тъй като двете нации изгониха дипломати от съответните страни, а Ню Делхи спря визовите услуги в Канада поради предполагаеми заплахи срещу консулския персонал.

Джайшанкар каза в петък, че индийските дипломати в Канада „не е безопасно да ходят в посолството или в консулствата“.

Канада също съобщи за заплахи в социалните медии срещу свои дипломати в Индия.

Трюдо каза миналата седмица, че страната му ще защити своите граждани и „базираната на правила система“ и призова Индия да сътрудничи на канадското разследване на убийството.

Но Отава не публикува конкретни доказателства в подкрепа на обвиненията си за участието на Индия в убийството на Ниджар.

Джайшанкар повтори в петък, че Индия е отворена за разглеждане на „всичко подходящо и конкретно“, което Канада може да предложи.

От своя страна Вашингтон по-рано изрази подкрепа за канадското разследване, като Съливан каза, че враждата с Индия не е предизвикала търкания между САЩ и Канада.

„Категорично отхвърлям идеята, че има клин между САЩ и Канада“, каза Съливан миналата седмица. „Имаме дълбока загриженост относно обвиненията и бихме искали това разследване да продължи и извършителите да бъдат подведени под отговорност.“


САЩ, може би най-близкият съюзник на Канада, задълбочават връзките си с Индия – която виждат като противотежест на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион – на фона на нарастващата конкуренция на Вашингтон с Пекин.

Прочитане на Държавния департамент на САЩ, описващо срещата между Джайшанкар и Блинкен в четвъртък, не споменава Канада или убийството на Ниджар.

Вместо това Държавният департамент приветства проект с посредничеството на САЩ за създаване на търговски коридор от Индия до Европа, включително чрез железопътен транспорт през Саудитска Арабия и Израел, който президентът Джо Байдън разглежда като голямо постижение.

Но Индия е изправена пред критики от страна на прогресивните в Конгреса на САЩ за резултатите от правата на човека при премиера Нарендра Моди.

„Дълбоко съм обезпокоена от твърденията, че канадският гражданин Хардип Сингх Ниджар е бил убит от индийското правителство, особено в светлината на нарастващите заплахи за общността на сикхите“, каза членът на Конгреса демократ Барбара Лий в публикация в социалните медии в четвъртък.< /p>

„Подкрепям пълно разследване, за да се потърси отговорност от извършителите и да се въздаде справедливост на семейството му.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР