Министърът на външните работи на Холандия днес подаде оставка заради

Министърът на външните работи на Холандия днес подаде оставка заради ...

Външният министър на Холандия подаде оставка заради лъжа за среща с Путин.


Министърът на външните работи на Холандия днес подаде оставка заради лъжа. Халбе Зейлстра години наред е твърдял, че през 2006 година е присъствал на среща в дачата на руския президент Путин, на която са се обсъждали планове за създаване на "Велика Русия", включваща Беларус, Украйна и балтийските държави. Сега се оттегли от поста с думите - "живеем в страна, в която истината има значение."

Дани: Още за скандала от кореспондента ни Десислава Апостолова.

© БТАХалбе Зейлстра, министър на външните работи на Холандия в оставка: Това е най-голямата грешка в 11-годишната ми политическа кариера и затова не виждам друга възможност освен да подам оставката си.
Това каза със сълзи на очи Халбе Зейлстра в парламента, а премиерът Рюте го прегърна. Преди дни стана ясно, че първият дипломат години наред, вкючително и на партийни конгреси, е разказвал за среща през 2006 година, на която Путин е обсъждал плановете за създаване на "Велика Русия".

Вчера Зейлстра призна, че е излъгал, но го е направил, за да запази самоличността на източника си - служител в енергийния гигант "Шел", който в действителност е бил на срещата. И там наистина са се обсъждали въпросните планове.

Утре Зейлстра трябваше да замине за Москва, за да се срещне очи в очи с руския си колега Сергей Лавров. Отношения между Русия и Холандия са изострени пред последните години заради самолетната катастрофата над Украйна пред 2014 година, в която загинаха много холандски граждани.

Руското посолство в Холандия излезе с декларация и нарече "фалшиви новини" твърденията на Зейлстра за руски план за създаване на "Велика Русия". Премиерът Рюте подкрепи съпартиеца си, но Зейлстра заяви, че доверието в поста външен министър на Холандия е поставено на карта и сам се оттегли от поста.

Източник: bnt.bg