Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас отхвърли твърденията,

...
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас отхвърли твърденията,
Коментари Харесай

Берлин: Не сме пленници нито на Русия, нито на САЩ

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас отхвърли изказванията, че Берлин ще се подчини на Съединени американски щати и ще усили разноските за защита, оповестява "Ройтерс ".

В изявление за списание "Шпигел " Маас акцентира, Германия взема суверенни решения и не е пленница нито на Русия, нито на Съединени американски щати.

"Ние вземаме свободни, суверенни решения за нашия бюджет, за нашите енергийни доставки и за нашите търговски връзки въз основата на обстоятелствата ", акцентира немският външен министър.

Изказването на Хайко Маас се пояснява като отговор на рецензиите към Берлин на американския президент Доналд Тръмп, съгласно който Германия е пленник на Русия, поради реализацията на газопровода "Северен поток 2 ".

Наред с това Маас изрича противоречие с настояванията на Тръмп за бързо повишение на военните разноските до 2% от Брутният вътрешен продукт за всички членки на НАТО, които не са достигнали този предел.

По информация на "Ройтерс " канцлерът Ангела Меркел и консервативният блок поддържат задачата за увеличение на разноските. Коалиционните им сътрудници от Социалдемократическата партия обаче не били единни по въпроса.

Ексшефът на социалдемократите Мартин Шулц остро разкритикува позициите на Доналд Тръмп, отчитайки, че американският държавен глава е опасност за международния мир.

Германците са разграничени по въпроса дали би трябвало да се усилят разноските за защита. Социологическо изследване за "Зюддойче цайтунг " демонстрира, че 45% желаят Германия да извърши задачата от 2%, а 49% са срещу.​
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР