Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович

...
Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович
Коментари Харесай

Има реален риск Босна и Херцеговина да се разцепи и това е в интерес на Русия

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович съобщи пред италианския вестник " Кориере каузи сера ", че отцепването на Република Сръбска от страната " към този момент е почнало " и посочи, че има опасност от въздействие на Русия на Балканите.

" Отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина към този момент стартира, а Европейски Съюз има елементарен способ да предотврати попадането на Балканите под съветско въздействие - да одобри наложително кандидатурата на Босна и Херцеговина за участие ", сподели тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Туркович уточни, че Сърбия би трябвало да направи своя избор сред Брюксел и Москва и че е разтревожена, тъй като " Москва желае да стане велика като в миналото ".

Според нея " безспорно Русия няма да спре " и няма да тръгне единствено против Молдова и Приднестровието, а и към Балканите.

Във връзка с евентуалното разединение на Република Сръбска Туркович направи оценката, че " признатите решения от Република Сръбска са в тази посока " и до една година ще влязат в действие, а в случай че босненският сръбски водач Милорад Додик победи на изборите през октомври, той без подозрение ще приложи проекта си.

Додик от години се афишира за разединение на босненската сръбска мини-държава от останалата част на страната. Тази зима той ускори акцията за разединение, като даде обещание да сътвори лична войска, правосъдна и данъчна система на Република Сръбска.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР