Министърът на външните работи Екатерина Захариева привика посланика на Гърция

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева привика посланика на Гърция
Коментари Харесай

Захариева привика посланика на Гърция да обясни за тестовете на границата

Министърът на външните работи Екатерина Захариева привика посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос, с цел да внесе изясненост за затегнатите ограничения от страна на Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон ". Днес стана ясно, че Гърция ще прави най-малко по 3000 теста на български жители, които желаят да влязат в южната ни съседка през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон ".
Срещата сред двамата дипломати се организира сега.
Днес стана ясно, че след извършени диалози с Генералния секретариат за гражданска отбрана на Република Гърция, осъществяването на проби за COVID-19 на жителите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е наложително, а на изборен принцип въз основата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. Стремежът на гръцките управляващи е на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “ да бъдат осъществявани всеки ден оптимален брой проби, което към днешна дата е закрепено на 3000 теста. Това значи, че в случай че броят на пътуващите за съответния ден е в границите на 3000, на всички ще бъде изработен тест. При надвишаване на този брой проби не се вършат на всички жители.
На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, се дават инструкции да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако пробата е позитивен, те ще бъдат открити на този адрес от гръцките здравни управляващи за слагане под наложителна 14-дневна карантина. Гръцката страна поема разноските по престоя в посочено от тях място за слагане под карантина, както и разноските за здравно обслужване и лекуване в болница, в случай че такова е належащо.
Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска отбрана на Република Гърция, че в случай че българските жители с открита позитивна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния интервал за карантина в Гърция, ще им бъде позволено да отпътуват неотложно, без да стопират на територията на Гърция до постигане на границата, при съблюдаване на нужните противоепидемиологични ограничения. Съветът ни е при идване на територията на Република България те неотложно да осведомят съответните български управляващи за дадената от тях позитивна проба за COVID-19.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 9 юли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР