Министърът на външните работи Екатерина Захариева © Анелия Николова Още

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева © Анелия Николова Още
Коментари Харесай

Захариева: ЕС да бъде по-активен в Близкия изток, но без резки движения

Министърът на външните работи Екатерина Захариева

© Анелия Николова Още по тематиката
Абас има поддръжката на Европейски Съюз за палестинска столица в Източен Ерусалим
от Дневник,22 яну 2018
Майк Пенс потегля на първата си обиколка в Близкия изток макар решението на Тръмп за Ерусалим
от Дневник,20 яну 2018
Техеранците, които не стачкуват, схващат болката на стачкуващите в Иран
от Дневник,4 яну 2018
Съединени американски щати би трябвало да спрат и финансовата помощ за палестинците, разгласи Тръмп
от Дневник,3 яну 2018 Европейската политика към близкоизточния кротичък развой (т.е. към израело-палестинския конфликт) е вярна, просто би трябвало да бъде по-активна. Това отговори министърът на външните работи Екатерина Захариева на въпрос по какъв начин прави оценка обвиняването на българския министър председател Бойко Борисов, че европейската дипломация е дебитор на Европа.

Захариева през днешния ден взе участие в съвещанието на външните министри на Европейски Съюз, които разискаха политиката си в района и се срещнаха с палестинския президент Махмуд Абас.

Според българския външен министър точно израело-палестинския спор е образец за позитивната роля а Европейски Съюз в Близкия изток. По нейните думите Абас е декларирал, че палестинците имат най-голямо доверие на 28-те поради уравновесената им позиция към района.

Тя напомни Европейската световна тактика, призната преди една година, която изисква засилена дипломация в проблематичните райони на света. " Очевидно европейската дипломация осъзнава, че би трябвало по-активно да взе участие освен в решаването на рецесии, само че и в тяхното попречване ", сподели министърът на външните работи.

Според министъра на външните работи до момента Европа главно е покривала разноските, провокирани от споровете по света и е тичала след последствията. Като образец за смяната на тази политика Захариева обаче уточни идната донорска конференция за Ирак, на която Европейски Съюз ще бъде съпредседател. Европейски Съюз е съпредседател и на донорската конференция за Сирия.

За Израел - Съединени американски щати, за палестинците - Европа

Посещението на Абас в Брюксел беше контра ход на визитата на американския вице-президент Майк Пенс в Израел. Абас получи уверението на първите дипломати на 28-те страни членки, че те поддържат позицията си Йерусалим да бъде столица на еврейската и палестинската страна, след приключването на така наречен кротичък развой сред двете страни.

Изявлението последва уверението на Пенс, че Съединени американски щати ще преместя посолството си В Йерусалим до края на идната година. Преди няколко месеца Съединени американски щати скъсаха с политиката си в последните петдесет години и признаха Йерусалим за столица а Израел.

След окупирането на Източен Йерусалим от Израел през 1967 година, ход, който остава незачитан от интернационалната общественост, всички странни поддържат посолствата си в Тел Авив. Статутът на свещения град за юдеи, мюсюлмани и християни се предполагаше да бъде решен едвам откакто еврейската страна и палестинците реализиран спокойно съглашение.

Символичното разминаване в посланията на Съединени американски щати и Европейски Съюз демонстрира все по-растящата бездна в позициите на Вашингтон и Брюксел. Освен във връзка с близкоизточния кротичък развой, мнението им се разграничава и по отношение на иранската нуклеарна стратегия, като и за намесата на Русия в гражданската война в Сирия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР