Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на

...
Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на
Коментари Харесай

Следят за замърсяване по плажовете

Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги осведоми за подхванатите дейности във връзка със създалата се обстановка след разрушаването на язовирната стена на „ Каховка “ и ги приканва за дейна позиция при всяка обстановка, в която преценяват, че имат потребност от подпомагане.

Министър Динкова организира работна среща още в петък в Министерството на туризма, по време на която беше основана организация за координирани дейности с Министерството на околната среда и водите по отношение на изразените терзания за евентуална заплаха от замърсяване на българското Черноморие.

За тази цел Министерството на туризма изиска ежедневна информация от Министерство на околната среда и водите, където постъпват систематизирани данни за положението на водите в акваторията на Черно море, както и ежеседмична сводка от Министерство на вътрешните работи за сигурността по плажовете по българското крайбрежие.

„ Няма данни за замърсяване все още. За протичането на един сполучлив и спокоен летен сезон е от извънредно значение да опазим недокоснат туристическия артикул на България и всички български черноморски плажове чисти и безвредни за туристите. Разчитаме на партньорството си с Вас и Ви приканваме при всеки случай, в който прецените за належащо, без съмнение да подавате сигнали, с цел да можем с общи старания да реагираме навреме при възможни признаци на замърсяване по бреговата ни линия “, написа в писмото, с което министърът се обърна към концесионерите и наемателите, които стопанисват българските плажове.

Сигналите могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw @moew.government.bg Компетентните екипи на Министерството на туризма са в подготвеност за подпомагане.

Н яма данни за замърсяване и превишени стойности към сегашния миг в региона на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър в Украйна. Това демонстрират данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите разпореди още на 8 юни по отношение на случая. Мониторингът наблюдава евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий.

Въпреки това, Министерството на туризма и способените институции – Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „ Черноморски район “ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и Областната администрация на Област Варна са в подготвеност да реагират навреме на всяка евентуална тревожна обстановка, обвързвана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

По настоящите публични данни на Управлението по екология и естествени запаси към Киевската регионална държавна администрация главните индикатори по екологичната обстановка са в естествени граници и не е установено съществуване на повишени стойности на замърсяване в резултат на наводненията, породени от терористичния акт против язовир „ Каховка “. От формалния информативен портал на „ Херсонводоканал “ и „ Инфоксводоканал Одеса “ се оповестява, че питейната вода в посочените градове дава отговор на нужните правила. Ежедневните проби демонстрират, че няма замърсяване.

В Молдова няма данни за настъпили директни неподходящи последствия.

Българските дипломатически и консулски представителства в Украйна, Румъния и Молдова наблюдават ситуацията с нараснало внимание. Българското Министерство на околната среда и водите получава ежедневна информация за развитията по проблема и е в непрекъсната връзка с Министерството на туризма.

Припомняме, че Министерство на околната среда и водите разпореди математическо моделиране на евентуалното разпространяване на петното към българското Черноморие.

Ежедневна информация по отношение на положението на водите в акваторията на Черно море можете да следите на уеб страницата на РЗИ ТУК и ТУК.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР