Министърът на туризма Стела Балтова изрази очакване за по-високи резултати

...
Министърът на туризма Стела Балтова изрази очакване за по-високи резултати
Коментари Харесай

Министър Балтова: България е на едно от добрите места по възстановяване на туризма сред дестинациите в ЕС

Министърът на туризма Стела Балтова изрази очакване за по-високи резултати в българския туризъм през тази година по отношение на миналата, само че добави, че те ще са надалеч по-ниски от тези през 2019 година - годината преди пандемията, предава Българска телеграфна агенция.

В България туризмът и обвързваните с него браншове са формирали през 2019 година към 10,7 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната или към 13,1 милиарда лв. в Брутният вътрешен продукт. През 2020 година този дял е бил 4,8 %, а през днешния ден - в края на 2021 година, се чака резултатите да са по-високи по отношение на миналата година, само че към момента надалеч по-ниски по отношение на 2019 година. Все отново сме на едно от положителните места по възобновяване измежду дестинациите в Европейски Съюз, сподели министърът по време на двадесетата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници /АБТТА/.

Министърът подсети за най-новите данни на Световната организация по туризъм за предстоящо последователно възобновяване на туристопотока към водещите дестинации за туризъм и са упованието през 2024 година входящият туризъм в европейските страни да доближи равнищата от 2019 година

Иновации, споделеност, съгласуваност, резистентност, взаимност са главните насоки, които ще би трябвало да намерят приложение и в туризма, тъй като те ще са в основата на възобновяване на бранша, сподели министърът. Според нея възобновяване би трябвало да бъде основано на усилване на потребителското доверие в туристическия бизнес, за което значим фактор е осведомителното обезпечаване. Друг детайл е обвързван с привличането на вложения в здравния туризъм. По-интензивното партньорство с локалните общности, дейното осъществяване на процеса на цифрова промяна, окуражаване на обществено частното партньорство, реализиране на диверсификация на туризма в комбиниране с тематичния туризъм, също бяха откроените от министъра условия за сполучливото възобновяване на бранша.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР