Министърът на туризма обсъди проблемите, свързани със стопанисването и управлението

...
Министърът на туризма обсъди проблемите, свързани със стопанисването и управлението
Коментари Харесай

Стела Балтова: Искаме ново устойчиво решение за статута на хижите

Министърът на туризма разиска проблемите, свързани със стопанисването и ръководството на планинските хижи, хижите-хотели и заслоните в България с представители на Българския туристически съюз, оповестиха от държавното ведомство. В срещата участваха специалисти от министерствата на туризма и на правораздаването.

Министър Балтова съобщи, че през годините доста неща са се трансформирали и то не в употребява на публичния интерес и съхраняването на планинските и високопланинските обекти за пешеходен туризъм. „ Бихме желали решението, обвързвано със стопанисването на хижите, да откри ново и стабилно решение “, акцентира тя. По думите ѝ хижарите са гостоприемни хора, които милеят за планината и нейното запазване.
 МТ: Ще има инструкции, които да улеснят туроператорите при кандидатстване за държавната помощ МТ: Ще има инструкции, които да улеснят туроператорите при кандидатстване за държавната помощ
Министерството на туризма ще излезе на следващия ден с инструкции, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ от 16,5 м...

Участниците в срещата се споразумяха в незабавен порядък да бъде основана междуведомствена работна група. Тя ще се заеме с прегледа на законовата рамка, обвързвана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти и ръководството й в подтекста на социализацията на туризма. В нея ще бъдат привлечени специалисти от министерствата на туризма, на районното развиване и благоустройството, на културата, както и министерствата на младежта и спорта, на защитата, на правораздаването, с цел да се решат съответно и умело всички сегашни проблеми, свързани със статута на хижите у нас.

Представителите на Българския туристически съюз изведоха нуждата от цялостна съгласуваност на държавните органи и регламентирането на специалност „ хижар “, което би асъдействало за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишение качеството на обслужване. Беше разисквана и опцията за основаването на модерна и единна маркировка, включително железни знаци – колове със слънчеви акумулатори и с интелигентни системи, които да оказват помощ на изпадналите в неволя туристипланинари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР