Министърът на туризма Николина Ангелкова вече мисли за годишната програма

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова вече мисли за годишната програма
Коментари Харесай

Ангелкова иска повече пари за реклама на туризма ни, международната конкуренция била голяма

Министърът на туризма Николина Ангелкова към този момент мисли за годишната стратегия за националната туристическа реклама за 2020 година и желае повече средства за реклама.

„ Отчитайки протичащото се в бранша и огромната интернационална конкуренция, за идната година се надяваме на повече средства за реклама на българския туризъм. Така ще отговорим на провокациите и ще утвърдим България като желана туристическа дестинация. В момента се организират срещи по обособените пазари в топ 10 за входящ туризъм, работим самостоятелно на всеки от пазарите, с цел да оценим съответните специфики “, съобщи тя пред участниците в съвещанието на Националния съвет по туризма през днешния ден в курорта Златни пясъци.

Рекламата за тази година е 11 млн. лева в бюджета на министерството, а за идната година там се надяват на повече пари, сега се уточнявали детайлите. В момента се работело освен във връзка с условията на целевите пазари в топ 10, само че и на перспективните - Съединени американски щати, Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Близък изток, които претендирали по-специфични дейности.

Запитана по какъв начин въздействат текстовете в общественото пространство против българския туризъм, министърката призна, че я е гняв. „ Яд ме е на такава акция, не сме крили, че този сезон ще е сложен след 3 година непрестанен растеж, не сме крили, че има проблеми в бранша и инцидентни нарушавания, само че те не би трябвало да скапват имиджа на българския туризъм. Всеки проблем решаваме в режим на разговор, тъй че да създадем резистентност на бранша “, уточни тя.

Според данните от бизнеса имало задоволително туристи в курортите и по цялото море. „ Работим с общи старания, с цел да създадем продукта ни резистентен и желан. Проблеми, които са замитани 20-30 години, в този момент решаваме дружно “, добави Ангелкова. Освен неизменимите благодарности към премиера и финансовия министър за поддръжката, тя благодари и на бизнеса, и на локалните управляващи за „ постигнатото през последните години и за напъните то да се задържи макар прогнозите за спад от значими туристически пазари като Русия и Германия “. Поради това плануваните действия, в това число и за националната туристическа реклама, имали за цел притока на туристи през летните сезони на 2020 и 2021 година

Тя изясни, че програмата за реклама включва разнородни канали: отвън туристическите изложби, онлайн-рекламата, която заема основно място, ще се предложат и съответни стъпки за поддръжка на проведения туризъм с спомагателни средства за промотиране. „ Механизмът, който се приготвя сега, е основан върху броя туристи в записаните места за настаняване. Това действително ще подкрепи бранша точно посредством спомагателна реклама. Подкрепата ще се реализира като начало през месеците юни и септември, към които към този момент има към момента по-малък интерес “, изясни Ангелкова.

Тя добави, че с вицепремиера Екатерина Захариева коментирали опцията за издаване на многократни визи за туристи от Русия и Турция, тъй като „ това несъмнено ще насърчи туристопотока от тези страни към България “. Обсъждало се какъв брой дълги могат да бъдат визите и дали ще са многократни.

„ 2019 година е преломна за туристическия бранш. Спадът на туристи по някои пазари след историческия връх от предходната година не е мотив за обезсърчение “, уточни зам.-председателят на УС на Националния ръб по туризъм Мартин Захариев. Според него отрицателната акция, която върви в обществените мрежи и някои медии, играе неприятна роля.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР