Министърът на туризма Николина Ангелкова се включи в проверка на

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова се включи в проверка на
Коментари Харесай

Министърът на туризма с изненадваща проверка в Слънчев бряг

 Министърът на туризма Николина Ангелкова се включи в инспекция на обекти в Слънчев бряг, предлагащи екскурзии. Инспекциите се направиха взаимно с специалисти на КЗП и Икономическа полиция по сигнали, че се прави нерегламентирана активност. За това бе сигнализирано на първата за този сезон открита приемна на министъра по Черноморието за жители и представители на бизнеса, която се състоя през вчерашния ден в най-големия ни туристически комплекс.

В първото помещение се откри липса на наложителна застраховка за туроператорска активност и това ще бъде докладвано неотложно на профилираната експертна комисия към министерството за вероятно изтриване на компанията, осведоми министърът. Освен това е била установена смяна на събитията за активността, което също незабавно ще се ревизира и в случай че е осъществено нарушаване, то ще бъде добавено към първото. Във втория обект на крайбрежната алея се е открила липса на видно място на годна застраховка за активността, което е наложително условие по закон. Туристът  би трябвало да бъде осведомен за услугите, които заплаща. Ако застраховка в действителност липса, ще бъде наложена глоба, разяснява министърът. В третия обект документите се оказаха изрядни, заяви министър Ангелкова и предизвести, че инспекциите ще продължат интензивно. За година и половина поради сходни нарушавания сме заличили над 350 туроператора, акцентира тя.

В момента контролните дирекции в Министерството на туризма, КЗП и Икономическа полиция инспектират дали изложените удостоверения на туристическите компании дават отговор на търговците, които ги употребяват, и дали екскурзоводите са регистрирани и са минали цялата процедура според Наредбата за професионална подготовка на екскурзоводите. Те са длъжни да имат персонално уверение, което е със характерни белези и не може да се дава на друго лице. Ако се откри неучтивост, сигурно активността им ще бъде прекратена. Освен това годната застраховка съгласно нашите условия би трябвало да стои на видно място и всеки екскурзиант да бъде предпазен при възможен отвод или справедлива неспособност да се реализира пътуването, подчертава министърът.

Ще стартираме процедура по изтриване на туроператор, в случай че не ни бъде показана годна настояща застраховка, тъй като тази, която сътрудниците откриха при инспекцията, е с изминал период и нямат никакво право да оферират екскурзии и туроператорска активност, разясни министър Ангелкова.  Ако застраховката е възобновена, само че не е сложена на видно място, нито е показана в Министерството на туризма и отразена в системата, ще бъде наложена санкция и краткотрайно прекратяване на активността.

В отговори на журналистически въпроси за гласуваните промени на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие министър Ангелкова разяснява, че частта на закона за административните наказания беше стартирана за разискване преди 2 години с всички заинтригувани. Целта е да бъдат опазени дюните и да се преустановят всички нарушавания, които сме срещали, изключително за неохраняемите плажове, глобите да бъдат конкретизирани и да се постановат санкции. Между първо и второ четене народните представители предложиха регламентиране на къмпингуването с предложение четири ведомства да приготвят разпоредба, която детайлно да дефинира съответния правилник. Никога не сме били срещу къмпингуването и постоянно сме търсили необятен разговор, с цел да може този тип туризъм да се развива по разпоредбите, безапелационна бе министърът. Всички би трябвало да ги съблюдаваме, с цел да можем да опазваме природата. Веднага ще предизвикваме разговор взаимно с сътрудниците, с цел да се чуят всички оферти и да се одобри най-хубавото решение, заключи министър Ангелкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР