Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с посланика на

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с посланика на
Коментари Харесай

Ангелкова търси съдействие от Полша и Германия за ситуацията с Томас Кук

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с посланика на Полша Мачей Шимански поради прекратяването на активността на туроператора " Томас Кук " и неговите дъщерни компании, част от които е и " Некерман Полска ", само че са разисквани и благоприятни условия за развиване на туризма сред двете страни.

Полша е доста значим пазар за входящ туризъм у нас, ще спомагаме напълно за превъзмогване на обстановката след банкрута на " Томас Кук ", както и за поощряване на пътуванията на туристите от Полша. В момента има 92 полски туристи, които са в България през " Томас Кук ", стана ясно на срещата.

Шимански разяснява, че те също със страдание са приели новината за банкрута на " Томас Кук ". Той уточни, че фирмите имат застраховка, също така съществува и гаранционен фонд , тъй че може да се провежда освен връщането на полските туристи при потребност, само че и за продължение на услугите за тях през фонда. Към момента в посолството няма позвъняване за искане на подпомагане от полски туристи в България , което значи, че не са срещали проблеми.

Ангелкова разиска и опциите нашите хотелиери да се извърнат към гаранционния фонд на Полша , както и възможното им конституиране като длъжници при завеждане на общ иск.

" Много е значимо поради имиджа на България като дестинация за проведен туризъм да работим дружно да разгадаем обстановката по най-хубавия метод . Затова нашите екипи са на място в хотелите и спомагат на тях и на туристите ", разяснява министърът.

Припомняме, на 23 септември бе оповестено, че английският туроператор " Томас Кук " приключва активността си . Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха наранени от банкрута ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също оповестиха банкрути.

Първоначално бе обявено, че към 2500 души се намират у нас по линия на " Томас Кук ", в следствие броят им набъбна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика незабавна среща на сектора по отношение на банкрута на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се пресмятат в милиони .
 Български туроператор извозва туристите на
Български туроператор извозва туристите на " Томас Кук " за своя сметка

" Не можем да оставим клиентите на улицата "

Ангелкова беседва и с посланика на Германия у нас Кристоф Айххорн както и с делегация от немската провинция Мекленбург-Предна Померани , водена от държавния секретар за туризъм в Министерството на стопанската система, труда и опазването на здравето Щефан Рудолф.

Ангелкова уведоми дипломата, че екипи на Министерството на туризма са на място в Слънчев бряг и Златни пясъци и спомагат за безпроблемното прибиране на туристите по домовете им. " Всеки екскурзиант би трябвало да получи подпомагане, уповавам се гостите ни още един път да се уверят, че България е гостоприемна страна ", разяснява тя.

По думите й, Германия е извънредно значим туристически пазар за България . Тя осведоми също, че в най-близко време следва нейна аудиенция във Федералната република. Ще бъдат извършени диалози с немските управляващи и с представителите на други огромни туроператори, които водят немски туристи в България.

Айххорн разяснява, че " България е в топ дестинациите за немските туристи и те желаят да са тук още веднъж ". Посланикът увери, че застрахователят " Цюрих иншурънс " е декларирал, че разноските на туристите ще бъдат покрити напълно .

В консулството има основана гореща линия за немските туристи, има единични позвънявания. Няма суматоха и се работи професионално, добавя той. Германското държавно управление е взело решение да поддържа немския авиопревозвач " Кондор ".

Ангелкова изиска подпомагане от немска страна за стъпките , които би трябвало да се подхващат за отбрана ползите на българския туристически отрасъл съгласно условията на немското законодателство.
 Тревожат се за банкрути на родни хотели след
Тревожат се за банкрути на родни хотели след " Томас Кук "

Ангелкова: Ключово е да се избави сезон 2020
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР