Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с инвеститори от

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с инвеститори от
Коментари Харесай

Ангелкова се срещна с инвеститори и представители на туризма в Саудитска Арабия

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с вложители от Саудитска Арабия и представители на Националния туристически комитет. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Домакин на полемиката в Рияд бе доктор Сауд Ал Масхари, общоприет секретар на Съвета на саудитските камари.
Българският министър е на работно посещаване в страната по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и ръководител на Комисията по туризъм и национално завещание на страната. В делегацията са и представители на българския туристически бизнес.
България е конкурентно място за задгранични вложения, тъй като предлага удобна данъчна среда и предизвиква посредством законодателството си такива планове. „ Осигурени са държавни тласъци, обществена сигурност, имаме високообразовани специалисти, както и квалифицирана работна ръка ", съобщи министър Ангелкова.
Тя акцентира, че туризмът е предпочитан бранш за българското държавно управление и е измежду структуроопределящите браншове на стопанската система. „ Благодарение поддръжката на премиера Бойко Борисов бе основано независимо Министерство на туризма ", разяснява министър Ангелкова и добави, че секторът се развива стабилно, като през последните три години отбелязва рекордни резултати за цялата си история. Близо 7 млн. задгранични туристи са избрали дестинация България за първите осем месеца на 2018 година, което е растеж от съвсем 6 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. Над 2 милиарда евро са приходите от интернационален туризъм у нас за първите седем месеца от актуалната година - над 8% повече спрямо тези месеци на 2017 година
Министърът означи и растежите на туристите сред двете страни, реализирани през последните 2 година През 2017 година 1143 туристи от Саудитска Арабия са посетили България. За първите 8 месеца от 2018 година те са към този момент 946, което е растеж от 13,4% по отношение на същия интервал на предходната година. Също през 2017 година 267 българи са пътували до арабската страна като последна дестинация и това е с 13,1% повече по отношение на 2016-а.
Министър Ангелкова презентира пред саудитския бизнес основаната от Министерството на туризма Карта на капиталовите планове в България, в която са включени най-вече общински планове с опция за публично-частно партньорство. Те са в диапазон за вложения от 500 хиляди до 200 милиона щатски $ и включва хрумвания за създаване на СПА центрове в разнообразни общини. Вложенията в градеж на първокласни 4- и 5-звездни хотели, към които Саудитска Арабия демонстрира емфатичен интерес, са значима причина за привличане на висок клас туристи. „ Това прави дестинацията конкурентоспособна и търсена от доста задгранични посетители ", акцентира министърът.
Тя означи още, че България е измежду най-богатите страни в Европа по брой артефакти, и обърна внимание, че от основаването си туристическата администрация поддържа бизнеса в напъните му да трансформира страната в целогодишна дестинация. Министерството предизвиква реализацията на фрагментите в туризма посредством партньорството си с водещи университети като Софийския и УНСС, подчертава българският министър. Сред главните цели на държавното управление е развиването на инфраструктурата, което също притегля доста вложения.
Друг значим акцент в работата ни е развиването на профилирания туризъм. „ Създадохме 8 културно-исторически дестинации и в развой на завършване са 12 кулинарни и 7 балнео- и СПА дестинации, които покриват територията на страната и ще подтикват целогодишния приток на туристи по тези направления ", разясни министър Ангелкова. Тя уточни още, че в Регистъра на туристическите фестивали и събития, поддържан от министерството, са включени над 1800 прояви, които се радват на огромен интерес измежду туристите. България е и измежду водещите страни в Европа по източници на минерални води. Ето за какво е огромен капацитетът за двустранното съдействие в модернизацията на съществуващи и основаване на нови центрове за рехабилитация, в това число въз основата на минерални запаси, стана ясно от думите ѝ.
Генералният секретар на Съвета на саудитските камари доктор Сауд Ал Масхари поздрави страната ни за достиженията ѝ в туризма и икономическите сфери, като акцентира, че измежду бизнес средите в Саудитска Арабия ползата към партньорства с български бизнесмени се усилва. Домакините акцентираха, че за тях България е страна с динамично икономическо развиване, в която те виждат капацитет за привличане на доста вложения. Такива планове са вероятни в хотелиерството, хранителната промишленост, вложения в рехабилитационни и лечебни центрове за СПА услуги и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР