Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със зам.-министъра на финансите

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със зам.-министъра на финансите
Коментари Харесай

Ангелкова се срещна в Рияд със зам.-министъра на финансите на Саудитска Арабия

Министърът на туризма Николина Ангелкова беседва със зам.-министъра на финансите на Саудитска Арабия доктор Хамад Ал Базай в границите на работната си аудиенция в Рияд. Тя е в столицата на арабската страна по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и ръководител на Комисията по туризъм и национално завещание на страната.

На срещата с доктор Базай бяха разисквани опциите за разширение на взаимното съдействие за привличане на повече туристи и вложения от двустранен интерес. За поощряване на този развой в България е основан доста подобаващ бизнес климат, уточни министър Ангелкова. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Тя акцентира, че нашата страна регистрира най-ниски разноски за правене на бизнес в границите на Европейския съюз. Най-малък в общността е и корпоративният налог от 10%, което конкурира индикаторите в редица страни от района и Централна Европа - 15% в Сърбия, 16% в Румъния, 19% в Полша.

Министър Ангелкова заяви, че туризмът образува към 12 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната и е стратегически бранш. В резултат на усилената ни работа взаимно с бизнеса постигнахме рекордни резултати за последните години след основаването на независимото Министерство на туризма. За първите осем месеца на 2018 година към 7 млн. задгранични туристи са избрали да посетят България, което е растеж от близо 6 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година. Над 2 милиарда евро са приходите от интернационален туризъм от януари до юли в това число - над 8% повече в съпоставяне със същите месеци на 2017 година, заяви още тя.

Министърът напомни, че предходната година министър председателят Борисов посети с огромна делегация Саудитска Арабия. Сигурна съм, че можем да си сътрудничим по доста тематики. Туризмът е хоризонтална политика и зависи от всички браншове. Благодарение на напъните на държавното управление страната ни се утвърди като привлекателна туристическа дестинация.

Българската стопанска система е във напредък и заема второ място по най-нисък дълг в Европа. Големи вложители като „ Хаят “ и „ Мариот “ демонстрират действителен интерес за създаване на обекти за висок клас туристи у нас, посочи министър Ангелкова и разясни, че туристическата администрация си сътрудничи интензивно с водещи български университети и доста професионални гимназии по туризъм.

Тя акцентира също, че партньорството с България може да обезпечи достъп до основни пазари освен в Европейски Съюз, само че и до стратегически райони като Русия, Турция, Близкия изток и други Пазарът на Югоизточна Европа обгръща над 150 млн. консуматори, а общият пазар на Европейски Съюз – над 500 млн. България предлага на вложителите държавни тласъци, сигурност на пребиваването, данъчни облекчения и добра работна ръка, което я прави конкурентна освен туристическа, само че и аутсорсинг дестинация, уточни още министър Ангелкова.

Двустранните връзки в стопанската система и финансите имат съществени вероятности, разяснява зам.-министър доктор Хамад Ал Базай и подчертава, че туризмът е структуроопределящ и доста значим бранш за всяка страна, а България се оправя доста добре в тази сфера. Тя е желана дестинация за доста задгранични туристи. Финансистът поздрави министър Ангелкова за положителната работа и постигнатите растежи в туризма.

Според него взаимното партньорство сред двете страни ще реализира доста положителни резултати и за това ще помогне сключването на повече меморандуми за съдействие в разнообразни браншове, което би отключило и нови вложения. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР