Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с генералния
Коментари Харесай

Министър Ангелкова обсъди с генералния секретар на СОТ инициативи за трансгранично сътрудничество в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова организира работна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили Това е първото му публично посещаване в България на тази служба и се организира в границите на неофициалната среща на министрите на туризма на страните членки на Европейски Съюз „ Туризъм и стопански напредък “ в София.

България е деен член на СОТ и работи поредно за разпространение на нейните начинания. Страната ни реализира забележителни резултати в туризма през последните две години, което приказва че браншът се развива стабилно, акцентира министър Ангелкова. Тя приведе данни от статистиката, че за 2017 година у нас са пребивали близо 8,9 млн. задгранични туристи, което е с над 7% повече от предходната рекордна година.

Министър Ангелкова обърна внимание на големия капацитет, който България има за развиване на културно-историческия туризъм и осведоми, че сме измежду трите страни в Европа с най-вече разкрити артефакти на територията си. Тя напомни също сполучливото осъществяване през ноември 2016 година в София на първия Международен конгрес на международните цивилизации и модерния туризъм взаимно със СОТ.

Той ще има второ издание също през ноември тази година още веднъж в София към този момент като Международен конгрес на международните цивилизации и античните направления и ще се осъществя отново в партньорство със международната организация. За модератор е поканен звездата на CNN Ричард Куест.

България има доста благоприятни условия да разпространява пред света своите забележителности и културно завещание. В това отношение извънредно потребна ще е концепцията за основаване на карта на 100-те европейски туристически обекта, което предложих на днешната министерска среща. Тя е основана на опита от българската карта на 100-те национални туристически обекта у нас, акцентира министър Ангелкова.

Генералният секретар Пололикашвили приветства самодейността и изрече убеденост, че тя ще направи още по-разпознаваеми и посещавани естествените забележителности и обектите на културно-историческото завещание на Европа и Балканите.

Той оцени високо приноса на България и българското държавно управление за поощряване на устойчивия туризъм. СОТ основава ad hoc работна група за туризма, която ще е част от Регионалната комисия за Европа и ще подтиква трансграничното съдействие посредством взаимни артикули и услуги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР