Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе първата си изнесена приемна

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе първата си изнесена приемна
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Започват проверки за нерегламентирана туристическа дейност в подкрепа на бизнеса, който работи по високи стандарти


Министърът на туризма Николина Ангелкова организира първата си изнесена приемна за летен сезон 2019 година и беседва с жители и представители на бизнеса в най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг. Посетителите показаха задоволство, че могат да обсъдят на място собствен проблем и да изкажат мнението си, оповестиха от пресцентъра на туристическото министерство.

Стартирахме самодейността за открити приемни за всички бизнесмени и жители, които нямат опция да участват на многочислените срещи на министерството с сектора, а имат съответни въпроси и тематики, които би трябвало да бъдат чути и да се търси тяхното решение. Това е извънредно потребно и за мен като противоположна връзка и сигурно ще създадем тази самодейност непрекъсната, разяснява министър Ангелкова. На срещата в Слънчев бряг бяха разисквани въпроси, които директно засягат сектора. Бизнесмени, занимаващи се от години с туроператорска и турагентска активност, които провеждат екскурзии като спомагателен пакет към лятната отмора, показаха мощно терзание от наклонност да се оферират екскурзии от хора, които нямат нужните лицензи, не са вписани в формалните регистри и нямат подготовка за екскурзоводи, уточни министърът. Тя бе безапелационна, че ведомството ще предприеме съществени инспекции на местата, за които има сигнали, че се прави нерегламентирана туристическа активност. Това вреди извънредно доста на имиджа на туристическия артикул и на качеството му и затруднява законния бизнес, който работи по законите и подсигурява високи стандарти, разяснява министър Ангелкова. Туризмът е освен наслаждение, той е виновен бизнес, създаващ работни места и по-добро качество на живота. Всички са длъжни да съблюдават законите на страната. Ще предприемем контролни инспекции взаимно с КЗП, с цел да можем да сме на място непрестанно, сподели министърът на туризма.

Друг проблем, издигнат от бизнеса по време на приемната, бе нерегламентирано предложение на транспортни услуги за транспорт на туристи. По въпроса още другата седмица ще организираме среща с министър Росен Желязков и с представители на транспортното министерство, както и с общинските органи за надзор в региона на превоза.

Министър Ангелкова разясни, че множеството от дискутираните от бизнесмените проблеми към този момент са взети поради в квалифицираните промени в Закона за туризма в частта за националните курорти. Те ще бъдат в детайли написани в наредбата, която ще се изготви, откакто законът бъде признат, и в период, избран от народните представители. Наредбата ще регламентира дейностите, свързани с инфраструктурата, зелените площи, паркингите, достъпа.

На журналистически въпрос за ограниченията за отбрана на труда на служащите министър Ангелкова акцентира, че ограниченията по Кодекса на труда са извънредно ясни и строги при определяне на нарушаване. Ако има съответни недоволства към съответен шеф, приканвам да се сезират Инспекцията по труда и институциите. Ако сигналът е до нашата администрация, незабавно ще изпратим преписката по подготвеност и ще предизвикваме инспекции.

Приемните на министъра на туризма ще продължат през целия летен сезон. Сигурна съм, че те ще спомагат за повишение качеството на обслужването, което е директно обвързвано с имиджа на България като туристическа дестинация. Ще бъдем безкомпромисни в условието да се съблюдават законите на страната от всички ангажирани с туристическа активност, с цел да подсигуряваме сигурността и правата на българските и задграничните туристи, заключи министър Ангелкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР