Министърът на туризма Николина Ангелкова откри вчера в Парк и

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова откри вчера в Парк и
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Свързваме всички хотели с...

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри през вчерашния ден в " Парк и СПА хотел Марково " десетото юбилейно издание на интернационалната среща по туризъм, която по традиция се организира в Пловдив. Основната цел на форума под наслов „ Пловдив - пътуването до Европейска столица на културата 2019 ” е да разпространява града като хазаин на проявата, както и да помогне страната да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация. Зам.-кметът Александър Държиков, с сектор „ Култура и туризъм “, акцентира, че тази година акцент на срещата е " Римското мозаично завещание на Филипопол “. Като част от него Епископската базилика е включена в индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти. В интернационалната среща, която ще продължи до 24 ноември, вземат участие близо 80 представители на сектора от 15 страни - България, Германия, Англия, Словакия, Румъния, Белгия, Турция, Хърватска, Гърция, Швеция, Македония, Холандия, Мароко, Сърбия и Франция. Форумът и тази година бе подсилен от „ Нова Трейд “ и изворна вода „ Бачково “.

- Министър Ангелкова, чака ли се ползата към Пловдив да се усили като туристическа дестинация поради семейството на града като европейска столица на културата през 2019 година

- Според анализите, които имаме за деклариран интерес към България и по-специално към Пловдив, чакаме растеж за идната година, изключително от тези, които идват в страната за културен и исторически туризъм. Знаем, че Пловдив е един от най-старите живи градове на Европа и неслучайно завоюва да бъде европейска столица на културата през 2019 година Смятам, че програмата, която е подготвила община Пловдив и Фондация Пловдив 2019, ще усили интереса към града. Имаме подписан меморандум за съдействие, напълно фокусиран върху Пловдив Европейска столица на културата. Министерство на туризма още от тази година стартира по-фокусирана акция към Пловдив. Имахме два доста огромни репортажа по CNN, единият от които „ 10 аргументи да посетиш Пловдив “. По BBC стартирахме разнообразни начинания, както и с EuroNews и National Geographic, които ще продължим и идната година, тъй че, уверена съм, че ползата към града ще е много висок. Това и в този момент се следи - за първите 9 месеца на тази година има над 850 000 нощувки единствено в община Пловдив, което е съвсем 4% растеж. Приходите от тях са към 39 млн. лева, което е 10,6%. Това демонстрира, че гостите на града избират хотели с по-високи категории. За идната година чакаме ползата към Пловдив да бъде съвсем двоен. За Пловдив сме заложили към 10% растеж на консервативна база. В началото на годината ще можем да създадем по-реалистични планове, тъй като динамичността в бранша е доста огромна.

- Туристи от кои страни са декларирали максимален интерес да посетят Пловдив през идната година?

Най-голям интерес има от немски и английски туристи. Очакваме също повишен брой туристи от Гърция, Румъния, Турция, Македония и Сърбия, т.е. нашите съседи са измежду обичайните ни пазари. Има доста огромен деклариран интерес и от Съединени американски щати, Чехия, Израел, както и от Китай и Япония.

- А този интерес от съпътстващите събития в града ли е провокиран?

- Събитията, свързани с календара и културния туризъм, са определящи и провокират необятен интерес целеустремено да се посети градът. Разбира се, и това, което разпространява Европейската комисия с италианския град Матера, също дава своето отражение като реклама и маркетинг. Преди две седмици имахме съвещание на европейската туристическа комисия, на която също се разиска детайлно програмата, показана от Матера и Пловдив като събития от календара на града като Европейска столица на културата през 2019 година Преди две години обогатихме нашия указател на туристическите атракции и с указател на фестивалите в България, като информацията бе подадена от общините. На процедура над 860 са фестивалите на територията на цялата страна, тъй че общините се стараят да основават многообразие и да притеглят внимание към своите начинания и туристически артикули.

- Очаква ли се Пловдив да увеличи интереса към България за идната година?

-Пловдив несъмнено способства за интереса към България и изключително в сегмента културен туризъм. Като цяло ползата към България преди всичко е слънце и море. Огромно предизвикателство към Министерство на туризма е да притеглим вниманието към вътрешността на страната и към градове като Пловдив, Велико Търново, Русе и изобщо към всички огромни градове, обичайно свързани с наши зимни или летни курорти. Пловдив води в културния туризъм. София държи състезание в сегмента уикенд градски туризъм.

- Какви са прогнозите за идния туристически зимен сезон?

-Относно зимния сезон все още прогнозата е да имаме растеж сред 4 и 5%. На фона на това, което успяхме да реализираме през последните 2 години, в частност на зимния сезон, бяха двуцифрени растежи. През 2016 и 2017 година имахме 19% растеж за зимния сезон, надлежно над 1,4 млн. туристи и над 1,6 млн. туристи. Тази година чакаме растежът да е почти 5%. Все отново три следващи години отчитаме извънредно високи растежи на фона на междинното за Европа. Миналата година бяхме на второ място в Европейски Съюз по растеж на броя на осъществените нощувки. Тази зима чакаме туристи главно от нашите съседи от Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Турция, както и от английски туристи. Като цяло английският пазар извънредно доста нараства като брой на посещаване и през лятото, и през зимата. Това изяснявам и с целенасочените старания, които и ние от министерството поставяме във връзка с нашите таргетирани пазари. Преди три години стартирахме с Германия фокусирана маркетингова акция и постигнахме 44% растеж на немския пазар. Подобна акция върви от предходната година и на английския пазар отново с концепцията да достигнем до 30-40% растеж. Това лято имахме 25% растеж на английския пазар, а през зимата чакаме този растеж да е 15-16%. Така че фокусът към обособените пазари, които имат капацитет към България, е да дава своя резултат и да разпределяме ограничавания финансов запас, който имаме за реклама.

- Говори се за голям сив бранш. Какви механизми ще приложи министерството, с цел да се пребори с него?

-Един от главните механизми, който сме присъединили в целите на държавното управление, е въвеждането на единната система за туристическа информация и свързване на регистрите на хотелите и въобще на местата за настаняване с Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и с общините по предпазени канали в действително време онлайн. След съвсем двегодишна борба с обжалванията ние успяхме да спечелим и през месец юли подписахме контракт с определен реализатор. Шестмесечен е срокът за осъществяване на софтуера и на системата и чакам в средата на януари идната година да стартираме поетапното въвеждане на системата. Предвидили сме тя да се внедри за не по-дълъг период от три месеца за всички места за настаняване. Тоест чакаме най-късно през месец април всяко едно място за настаняване според закона и наредбата да е обвързвано с единната система за туристическа информация, което ще ни даде опция в действителност да имаме по-голям достъп до данни както за броя на туристите, които са посетили страната, по този начин и нощувките, които са осъществени. Изключително необятна гама от информация пожелаваме във връзка с задачите за пътешестване, страната, от която идват, възрастта. Тази информация е извънредно значима, с цел да можем да вършим нашите маркетингови изследвания и разбори, и това да ни даде по-ясна картина за трендовете, с оглед и на анализите, които получаваме и от международната организация по туризъм и Европейската комисия.

- Единната система ще може ли да обхване и онлайн резервациите, които се вършат в дребни хотели, които отсъстват от регистъра на Министерството на туризма, и на процедура образуват сивия бранш в сектора?

-По принцип ние работим напълно с механизмите, които са заложени в Закона за туризма. Всяко едно записано в националния туристическия указател място за настаняване се включва в тази система. На всяко друго място, което не е записано, а по закон е длъжно да се записва, ще му бъдат налагани съответните наказания и ще излезе на ярко. Именно по тази причина вкарваме тази система, с цел да имаме повече механизми за надзор и по този метод да повишим изсветляването на нощувките, които се осъществят изключително в местата за настаняване под 10 кревати. Нашият главен проблем са тъкмо тези места -апартаменти и къщи за посетители, апартаментни комплекси, вили и така нататък Всички хотели с 3, 4 и 5 звезди се записват и в случай че има извършител измежду тях, той е един за цялата страна. Както споделих, нашият главен проблем са дребните места за настаняване от клас Б, които също сме ги присъединили в системата. Дали сме варианти, където няма достъп до интернет и в по-отдалечените места това да става през специфичен уеб основан сървър. Ще обучим и чиновници в общините, които да подкрепят хората, а това няма да коства нищо в допълнение на бизнеса. Туризмът е един от главните браншове на стопанската система и считам, че в действителност можем да насочим по-голям инвеститорски интерес, когато имаме действителни данни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР