Министърът на туризма Николина Ангелкова и Негово превъзходителство г-н Ерик

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова и Негово превъзходителство г-н Ерик
Коментари Харесай

Приключи реставрацията на храма „Йоан Алитургетос“

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Негово превъзходителство господин Ерик Рубин, дипломат на Съединени американски щати в България участваха на тържествена гала в Несебър. Дипломатът и кметът на Несебър- Николай Димитров, прерязаха лентата на реставрирания феодален храм „ Йоан Алитургетос “ в остарялата част на града.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На събитието, с изключение на министър Ангелкона, участва и заместител -министърът на културата Амелия Гешева.
Тържественият акт сложи край на тригодишно тясно съдействие сред американското посолство и общината, отдадено на опазването на една от знаковите забележителности на града, монумент от национално значение със статут на международна полезност.

Реставрацията на храма „ Йоан Алитургетос “ е финансирана със средства обезпечени от Посланическия фонд за запазване на културното завещание и посолството на Съединени американски щати в България, и същинската работа продължава в интервала 2015-2018г.

При прерязването на лентата кметът Николай Димитров благодари за съпричастността и спомоществователството, което Посланическият фонд и посолството на Съединени американски щати предоставиха за възобновяване на един от най-ценните средновековни паметници на Несебър.

Храмът „ Йоан Алитургетос “ е издигнат през XIV век и е оживял повече от седемстотин години. Според локални предания той е останал неосветен, само че писмените извори свидетелстват, че в него са били осъществявани богослужебни ритуали. Църквата е забележителна с луксозната си фасадна орнаментика, точно направена от тухли и камък.

По време на унищожително земетресение през 1913г. църквата е съществено потърпевша в горната си част и в резултат придобива типа, в който я познаваме през днешния ден. През последната четвърт на предишния век, отчитайки тежките свлачищни процеси засегнали крайбрежието на полуострова, страната и общината подхващат огромни брегоукрепителни дейности и регионът на храма се социализира.
Към началото на 90г. на предишния век експерти на общината виждат появяването на пукнатини по северната фасада на храма. След подхванати от всички виновни институции ограничения е направен реставрационен план.

Сътрудничество сред Община Несебър и американското посолство осъществени за опазването на храма „ Йоан Алитургетос “ е още едно доказателство за високата културно-историческа и художествена стойност на църквата, която е един от знаците на Несебър.

Общината продължава с плановите реставрационни действия на други обекти със статут на културна полезност по маршрута “Духовен път “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР