Министърът на туризма Христо Проданов ще предложи промени в Закона

...
Министърът на туризма Христо Проданов ще предложи промени в Закона
Коментари Харесай

Министърът на туризма ще предложи промени в обществените поръчки за медиите

Министърът на туризма Христо Проданов ще предложи промени в Закона за публичните поръчки, които да разширят обсега на директното договоряне с медиите. В момента държавната, общинската администрация и сдружения могат да подписват съглашения без търгове единствено с радиостанции и малките екрани. Разширението на обсега на директното договаряне би трябвало да включи интернет медиите, цифровите, обществени мрежи и вестниците. „ Подготвяме текстове за смяна в Закона за публичните поръчки за вкарването и на другите медии, в това число цифровите и обществените мрежи за директно договаряне. Когато станат подготвени текстовете щи ги внесем “, съобщи пред TravelNews министър Проданов. Той разгласи мярката и по време на последното съвещание на Комисията по туризъм в Народното събрание, която беше позитивно призната от депутатите. Според Проданов задачата на измененията е да може България и туризмът да бъдат рекламирани по-лесно и по-бързо на външните пазари при положение на рецесии, каквито са войната в Украйна и международната Ковид пандемия. В момента директното договаряне е допустимо единствено с радиостанции и малките екрани. Докато за останалите медии би трябвало социална поръчка, която се проточва с месеци, а с обжалване може да се стигне и до години, изясни министър Проданов.

Член 13, т. 5 на Закона за публичните поръчки гласи, че той „ не се ползва при поръчки за закупуване на програмно време или обезпечаване на излъчвания, които се разпореждат на снабдители на медийни услуги “, като препраща към член 4 от Закона за радиото и малкия екран. В член 14 се добавя още, че „ не се ползва при придобиване, разработка, продуциране или взаимно продуциране на материал за излъчвания, предопределен за аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги, които се разпореждат от снабдители на радиоуслуги или аудио-визуални медийни услуги “. Според член 4 от Закона за радиото и телевизите снабдител на медийни услуги е физическо лице - едноличен търговец, или юридическо лице, което носи публицистична отговорност за избора на наличието на медийната услуга и дефинира метода, по който тя е проведена. Радио- или ефирен оператор е снабдител на линейни медийни услуги (програми) за радио/телевизия въз основа на програмна скица.

Министерството на туризма обичайно подписва контракти на директно договаряне с интернационалните телевизионни канали като BBC, Euronews, CNN, Eurosport, Travel TV, DW, RTL и други, както и с български радио и телевизионни оператори. В края на април стартира рекламна акция на България на непознатите пазари за летния сезон, сподели неотдавна министър Христо Проданов. Кампанията ще се организира в Румъния, Сърбия, Полша, Чехия, Германия, Англия и други Предвидените средства за Русия и Украйна ще бъдат пренасочени към други пазари.

Министерството на туризма ще подписа директни контракти с малките екрани за реклама и пиар материали в тези страни. "В момента гасим пожар, а не вършим тактика за реклама ", изясни министърът. Според него се гони висока гледаемост и прайм тайм в медиите, а не се търси брой предавания. Освен това министерството ще прави турове за публицисти и инфлуенсъри от съответните страни, които да идват у нас и да пишат за България.

Христо Проданов разгласи за собствен приоритет цифровата реклама, като има концепция да сътвори цифров отдел във ведомството. В бъдеще ще разгласи социална поръчка за рекламни действия. Министерството на туризма разполага с общ бюджет от 27 млн. лева за тази година, в който влиза издръжката и рекламата на България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР