Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова е на

...
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова е на
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова за влизането в еврозоната

Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова е на посещаване в Благоевград, като мотивът за визитата ѝ е присъединяване в полемика " Отживелица ли е обществената страна “, която се организира в Американския университет, съобщи кореспондент на " Фокус “. Пред публицисти тя разяснява настоящи тематики, измежду които присъединението на България към еврозоната, което се чака да стане от 1 януари 2025 година.

" Да, хората са обезпокоени от следващата смяна. Все отново задачите на нашето държавно управление са главно в две направления, а точно – присъединение на България към Шенген и присъединението ни към еврозоната. Ние сме уверени, че има доста повече позитиви, както и останалите 20 страни, които все още са членове на еврозоната. Както всяко ново нещо, в нашето общество, повече са страховете. Страховете могат да бъде оборени тогава, когато има успокоение, когато има осведоменост. Именно по тази причина нашия блян е да дадем оптимално съответна информация, тъй че хората да не се поддават на лъжлива информация и агитация, а по-скоро да знаят, че решението на политическите водачи да бъдем част от еврозоната е осъзнато. Ползите са няколко “, сподели още тя.

По думите ѝ има доста терзания измежду обществото, че при обмяна на приходите като хонорари, пенсии, обществени заплащания, от лв. към еврото, хората ще понасям т загуби.

" На този стадий нямаме такива предстоящи. Това е процедура, която се е показала и в Хърватска. При България хубавото е, че по този начин или другояче имаме привързан курс на лв. към еврото, тъй че такова разтърсване няма да има. Дори бих дала и образец. В момента доста хора имаме заеми в евро, действително ние ги изплащаме с приходите си в лв., тъй че няма да има огромна смяна в това отношение “, добави общественият министър.

Шалапатова още веднъж акцентира, че изгодите от присъединението на България към еврозоната са доста, по тази причина насочи зов към жителите да четат информацията, която публично е подадена от българското държавно управление.

" Така ще знаят, че ние в действителност ще имаме доста повече изгоди, такива, от които се възползва една Ирландия, която откакто стана член на еврозоната, действително съумя да преодолее доста съществени стопански разтърсвания и в този момент е една от водещите страни “, акцентира тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР