Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед,

...
Коментари Харесай

Кой и как може да получава по 24 лева на ден заради новите мерки |

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди кой и по какъв начин може да получава отплата поради новите противоепидемични ограничения, влизащи в действие от 23:30 ч. тази вечер до 21 декември.

Подкрепа ще могат да получат работещите в питейни заведения, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи. Освен тях право на обезщетения ще имат и работещите във компании за образуване на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други публични мероприятия.

Допустими за подкрепяне са всички търговски обекти при положение, че се намират в търговски център вид мол, като се изключи хранителни магазини, дрогериите, оптиките и зоомагазините.

Компенсации ще може да получи и личният състав в детски градини и ясли, кина, нощни заведения, пиано и нощни питейни заведения, нощни клубове и други нощни заведения на закрито.

Право на поддръжка ще имат заетите в икономическите действия, свързани с концерти, основаване и показване на представления онлайн като оперни, оперетни, циркови и други театрални творби, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветяване, механически експерти.

За обезщетения ще могат да кандидатстват служителите в сектори за групови и самостоятелни спортни мероприятия, както и работещите в солариуми, сауни, салони за намаляване и масаж.

Работниците ще имат право да получат финансова поддръжка за не повече от 60 дни, в които са употребили неплатен отпуск по отношение на наложените ограничавания за реализиране на активността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден компенсацията ще е 24 лева за всеки ден, в който са в неплатен отпуск.

В случаите на ненапълно работно време размерът на компенсацията ще се дефинира съразмерно на работното време. 

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на служащите и чиновниците за интервала, в който са изплащани обезщетения. Желаещите да получат тази финансова поддръжка е належащо да дават на работодателя писмена декларация по пример, в която показват интервала за прилагане на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат обезщетенията.

Работодателят ще подава документи в дирекция " Бюро по труда " по месторабота.

Те ще се преглеждат в период от 10 работни дни след приемането им. Агенцията по заетостта ще разгласява кои работодателите и техни чиновници са утвърдени или неодобрени за погашение на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след утвърждението на подаденото заявление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР