Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият
Коментари Харесай

Вижте кой ще получи помощ от държавата и кой ще се справя сам

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов показаха приетотот през днешния ден Постановление за погашение на обезщетения на работодатели по схемата 60/40 за опазване на работните места.
От началото на изключителното състояние записаните безработни у нас са близо 10 000. Министър Сачева показа лист от браншове, непросредствено наранени от заповедта на министъра на опазването на здравето и те ще получат поддръжка с мярката 60/40.

Държавата ще финансира 60 към 40 от осигурителния приход на служащия. Ако шеф не изплати 40%, той ще би трябвало да върне и 60-те, сподели още министър Сачева. Осигуровките се заплащат и от работодателя, и от служащия.

Засегнати браншове, които ще получат поддръжка по мярката 60/40:

- търговия на дребно, без търговия с коли и мотоциклети

- сухопътен превоз

- пътнически и въздушен превоз

- хотелиерство

- активност на заведения за хранене и заведения за бързо обслужване

- активност на питейни заведения

- прожектиране на филми

- туристическа, агентска и операторска активност

- образуване на конгреси и търговски изложби

-предучилищно обучение - частен бранш - детските градини

- артистична и креативна активност

- други действия в региона на културата

- спрортни и други действия, свързани с забавление и отдих

-поддържане на положително физическо положение

След диалози с работодатели в Банско, в тази рубрика са включени и други стопански действия, съответно за работодатели, които са прекратили активност на територията на обитаеми места, в които са въведени противоепидемични ограничения, в сходство със закона. Тези работодатели могат да аплайват още на следващия ден за обезщетения.

Във втората част на Постановлението са включени всички останали стопански браншове, които следва да заявяват спад от 20% в приходите от продажби - референтен месец е март 2020 г, по отношение на март 2019 година

За основаните компании след март 2019 има обособен ред.

Служителите, за които може да се кандидатства, би трябвало да имат подписано трудово правно отношение до датата на оповестяване на изключително състояние.

Всичките ощетени компании, в които работят общо 29 000 служащи още на следващия ден електронно могат да подават своите документи през уеб страницата на Агенцията по заетостта.

Сектори, изключени от Постановлението:

- селско стопанство, горско и рибно стопанство, тъй като по този бранш ще има обособен ред и там има държавна помощ

- финансови и застрахователни действия

- бранш на държавното ръководство

- бранш хуманно опазване на здравето и обществена работа, тъй като Министерство на здравеопазването планува обособена стратегия за тях

- бранш обучение, с изключение за частните детски градини

- дейностите на семейства като работодатели

Възможни са частични ограничения в някои държавни администрации, които нямат водеща роля и сега са с лимитирани функционалности, добави министър Горанов.

Днес в 18.30 часа държавното управление още веднъж ще се събере на изключително съвещание, с цел да оформи внсянето на актуализация на бюджета в границите на 1 милиарда лв., с което да се подсигурява заплащането на мярката към компаниите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР