Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди 28

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди 28
Коментари Харесай

Социалният министър утвърди 28 регионални програми за заетост за 2018 година

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков утвърди 28 районни стратегии за претовареност за 2018 година. Изпълнението им стартира при започване на идващия месец, оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

След измененията в Закона за поощряване на заетостта, от 2016 година сполучливо се ползва нов метод за създаване, одобрение и финансиране на районните стратегии за претовареност, при който локалните управляващи имат основна роля, напомнят от министерството.

Разпределението на финансовите средства се прави по области въз основата на критериите " средногодишно ниво на безработица " и " средногодишен брой на записаните безработни през миналата година в съответната област " и се включват в Националния проект за деяние по заетостта.

В взаимозависимост от своите потребности, всяка община взема решение какви действия да се извършват, дефинира броя на наетите, организацията на работата - на цялостен работен ден или почасова претовареност, през кои месеци от годината да се работи и така нататък Програмите са съобразени с районните цели в регионалната тактика за развиване и се утвърдиха като ефикасен инструмент на политиката по заетостта, с който, от една страна, се поддържа стопанската система на локално равнище, а от друга, се обезпечава претовареност на безработни от уязвимите групи, които са изправени пред риск от беднотия и обществено изключване.

През 2018 година със средства от държавния бюджет в размер на 7.9 млн. лв. ще се финансира заетостта, за период не по-малък от 6 месеца, на 2218 безработни, изпитващи най-големи компликации при реализацията си на пазара на труда. От тях 1753 (79 на сто) ще стартират работа на цялостен работен ден, а 465 (21 на сто) ще се включат в почасова претовареност. По стратегиите ще се наемат предпочитано хора от уязвими групи на пазара на труда, измежду които младежи до 29 години, с подгрупа до 25-годишни младежи, които нито се образоват, нито са заети, както и хора над 50-годишна възраст и дълготрайно безработни. Трудовото заплащане (в размер на 510 лв. при претовареност на цялостен работен ден и 3.07 лв. на час при почасова заетост) и осигуровките на наетите ще се финансират със средства от бюджета на МТСП за дейна политика на пазара на труда през 2018 година.

Работодателите (областните и общинските администрации) и сътрудниците ще се включат в осъществяването на стратегиите със средства в размер на към 234 000 лв.. Те ще бъдат ориентирани към финансиране на материалните разноски и обезпечаването на разкритите работни места в необятен набор от действия с локално значение, като поддържане и запазване на монументи на културата, учебни заведения, детски градини и читалища, облагородяване и разчистване на детски площадки, паркове, алеи и места за отдих, поддържане на пътища, спомагателни действия в публични трапезарии и пенсионерски клубове, подпомагане за даване на домакински обществен патронаж, куриерски и портиерски услуги и други общополезни действия.

Изпълнението на районните стратегии за претовареност ще продължи до края на 2018 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР