Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи по

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи по
Коментари Харесай

17 000 възрастни ще получат здравно-социални услуги по проект за патронажна грижа

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков заяви по време на парламентарния надзор, че към този момент са утвърдени 80 плана по процедурата по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " (ОПРЧР) " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания ". Стойността на утвърдените планове е 9,9 млн. лв.. Общият брой консуматори, които ще бъдат обхванати посредством утвърдените планове, е 7939 души. Очаква се общо по процедурата да бъдат обхванати над 17 000 консуматори.
 
Ще бъде построена мрежа от мобилни социално-здравни услуги, които ще се дават в домашна среда, като на възрастните хора и на хората с увреждания ще бъдат обезпечени здравни и обществени услуги, както и психическа поддръжка и консултииране. По процедурата се отпускат средства за ремонт, обзавеждане и съоръжение на пространства в общините за даване на патронажната грижа, както и за образование на личния състав.

Интегрираните услуги ще се дават не по-малко от 12 месеца, като всеки консуматор на услугата ще получава здравно-социална услуга до два часа дневно. Максималната стойност на услугата за един човек на година е 2016 лв..

До 10 май т.г. общините имаха опция да подадат плановите си оферти. Общо 127 са получените оферти по интервенцията от 159 общини. Те се отнасят за 12 773 консуматори. Размерът на желаната безплатна финансова помощ е близо 31,7 млн. лв.. Първите 15 контракта за даване на патронажната грижа бяха подписани и връчени на общините на 9 май т.г.

Министър Бисер Петков цитира данни на Националния статистически институт (НСИ) от 12 април т.г., съгласно които 33,2% или една трета от популацията в нашата страна е на възраст 65 и повече години. Последните данни на Евростат демонстрират, че за интервала 2007-2017 година делът на хората на възраст над 65 години в България се е нараснал с 3,1%, като по този индикатор страната ни се подрежда на осмо място в Европейски Съюз.-->

Процентът на възрастните хора на 65 и повече години в Европейски Съюз е 19,4%, като за последните 10 години се следи растеж от 2,4%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР