Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е
Коментари Харесай

Бисер Петков: Не съм съгласен първите три дни от болничния да са за сметка на служителя


Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков не е склонен първите три дни от болничния да не се заплащат нито от работодателя, нито от Национален осигурителен институт. От АИКБ оферират паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възобновяване на работоспособността. Според обществения министър предлагането на АИКБ, е "непропорционално, прекалено и обществено недопустимо ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Бисер Петков призна, че от 2012 година в действителност има повишаване на издадените болнични листове, само че решение с този проблем може да се откри по различен метод. Затова той предлага да се разиска опцията за ограничаване на интервала, в който персоналните лекари могат да издават болничен лист. Сега този период е до 14 дни непрестанно. "Мисля, че във времето обратно е било до 7 дни ", добави Бисер Петков. Освен това той добави, че може да обмисли и ограничаване до 40 дни в общата дълготрайност в границите на една година, в която персоналният доктор може да издава болничен лист. Според него може да се одобри и мярка, в която работодателят взе участие в обезщетяването на служащите за не повече от 15 дни в границите на годината. Възможно е да се разиска и опцията за преразпределение на изплащането на дните сред работодателите и държавното публично обезпечаване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на компенсации на издадените болнични нараства и поради повишението на междинния размер на приходите. Освен това част от аргументите за повишаването на болничните са и при тяхното издаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР