Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е ...

Бисер Петков: Не съм съгласен първите три дни от болничния да са за сметка на служителя.


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е съгласен първите три дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. От АИКБ предлагат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността. Според социалния министър предложението на АИКБ, е "непропорционално, прекомерно и социално неприемливо", предаде БТА.

Бисер Петков призна, че от 2012 г. наистина има нарастване на издадените болнични листове, но решение с този проблем може да се намери по друг начин. Затова той предлага да се обсъди възможността за ограничение на периода, в който личните лекари могат да издават болничен лист. Сега този срок е до 14 дни непрекъснато. "Мисля, че във времето назад е било до 7 дни", добави Бисер Петков. Освен това той допълни, че може да обмисли и ограничение до 40 дни в общата продължителност в рамките на една година, в която личният лекар може да издава болничен лист. Според него може да се приеме и мярка, в която работодателят участва в обезщетяването на работниците за не повече от 15 дни в рамките на годината. Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване.

Източник: skandal.bg