Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е
Коментари Харесай

Бисер Петков: Не съм съгласен първите 3 дни от болничния да са за сметка на служителя

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков не е склонен първите 3 дни от болничния да не се заплащат нито от работодателя, нито от Национален осигурителен институт. Това сподели той на кръгла маса на тематика "Злоупотребите с болнични листове - нездравословен за обществото феномен ". Според обществения министър предлагането, направено от АИКБ, е "непропорционално, прекалено и обществено недопустимо ", съобщи Българска телеграфна агенция.

От АИКБ оферират паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възобновяване на работоспособността.

Бисер Петков призна, че от 2012 година в действителност има повишаване на издадените болнични листове, само че решение с този проблем може да се откри по различен метод. Затова той предлага да се разиска опцията за ограничаване на интервала, в който персоналните лекари могат да издават болничен лист. Сега този период е до 14 дни непрестанно. "Мисля, че във времето обратно е било до 7 дни ", добави Бисер Петков.

Освен това той добави, че може да обмисли и ограничаване до 40 дни в общата дълготрайност в границите на една година, в която персоналният доктор може да издава болничен лист. Според него може да се одобри и мярка, в която работодателят взе участие в обезщетяването на служащите за не повече от 15 дни в границите на годината. Възможно е да се разиска и опцията за преразпределение на изплащането на дните сред работодателите и държавното публично обезпечаване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на компенсации на издадените болнични нараства и поради повишението на междинния размер на приходите. Освен това част от аргументите за повишаването на болничните са и при тяхното издаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР