Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изрази оптимизъм

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изрази оптимизъм
Коментари Харесай

13 млн. лева забавени плащания са изплатени

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков изрази оптимизъм пред Българска национална телевизия, че измененията в законодателството ще станат факт през септември. Една от измененията планува да се усили срокът, в който напусналите служащи могат да аплайват за обезщетение.

"Предложението в законопроекта е този период да се усили от 3 на 6 месеца, което ще разшири кръга на правоимащите лица. Най-многобройни са случаите, някъде 30% от отводите за приемане на обезщетение от този фонд е тъкмо поради това, че правното отношение е прекъснато преди този тримесечен период. Необходимо е да се отстранен рестриктивните мерки, които от време на време умишлено, употребявайки малки врати в закона, се основават за достъп до тази защитна мрежа ", сподели Петков.

Когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, чиновниците би трябвало неотложно да подадат сигнал към Главна ревизия по труда, поучава общественият министър. В доста от случаите, когато става въпрос за краткотрайни усложнения още в границите на инспекцията, работодателят изплаща заплатите.

"За първите 8 месеца тази година Главната ревизия по труда е установила забавени заплащания на трудови хонорари в размер на към 23 млн. лв.. 13 млн. лв. са изплатени след интервенция на контролните органи ", разяснява министърът.

Ако бъде признат законопроектът в този тип, той ще даде спомагателни пълномощия на инспекцията по труда, уверен е Петков.

Нулевата приемливост към тези феномени, които не са несъвместими със света на труда в 21 век, е другото нещо, което ще докара до изкореняването им, добави още общественият министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР