Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и молдовският

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и молдовският
Коментари Харесай

България и Молдова подписаха Спогодба за трудовата миграция

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков и молдовският министър на опазването на здравето, труда и обществената отбрана Светлана Чеботари подписаха Спогодба за контролиране на трудовата миграция сред България и Молдова. Документът беше подписан в наличието на заместител министър-председателя Валери Симеонов през днешния ден в Министерството на труда и обществената политика.

Спогодбата ще се ползва за жители на двете страни, които имат трудов контракт и позволение за престояване на територията на другата страна, без да е належащо настрана позволение за работа. Чрез документа се регламентира наемането на молдовски служащи в България и на български в Молдова за период от 1 година с опция за следващо удължение за общо до 3 години. Обхваща се и обменът на сезонни служащи сред двете страни за интервал до 9 месеца годишно.

Влизането, пребиваването и заетостта на работниците-мигранти ще се регламентират по законодателството на приемащата страна. Спогодбата подсигурява, че в приемащата страна служащите ще имат същите трудови права и отговорности, които са в действие за локалните чиновници и че ще се употребяват от идентична отбрана на работното място в сходство с националното й законодателство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР