Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и грузинския

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и грузинския
Коментари Харесай

Министър Петков и посланик Тамара Лилуашвили обсъдиха прилагането на Спогодбата за трудова миграция между България и Грузия

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков и грузинския ексклузивен и пълномощен дипломат Тамара Лилуашвили разискаха подготовката на административните процедури за използването на Спогодбата за контролиране на трудовата миграция сред България и Грузия, която беше подписана в Тбилиси на 30 септември.

В диалога взе участие и заместник-министър Лазар Лазаров, който ръководеше преговорния екип за основаването на документа от българска страна.

Спогодбата ще се се ползва за жители на България и Грузия с трудов контракт и позволение за престояване на територията на другата страна. Целта на документа е да даде спомагателна опция за обезпечаване на служащи за браншове от стопанската система, в които има дефицит на работна мощ. Със спогодбата ще се регламентира наемането на служащи, жители на една от двете страни за период от 1 година с опция за следващо удължение за общо до 3 години. Урежда се и обменът на сезонни служащи сред двете страни за интервал до 9 месеца годишно. Влизането, пребиваването и заетостта на българи в Грузия и на грузински жители в България ще се регламентират по законодателството на приемащата страна. Наетите служащи могат да бъдат придружавани от членове на техните фамилии.

Министър Петков и дипломат Лилуашвили показаха предпочитание за привършване на подготовката на административните процедури за използване на Спогодбата в къс период. Приложението й на процедура ще улесни трудовата миграция и ще даде подтик на отличните връзки сред нашите страни, сподели министър Петков.

По време на диалога бяха разисквани опциите за продан на опит в региона на дейната политика по заетостта, стратегиите за претовареност и образование, както и в региона на закрилата на детето и деинституционализацията на грижите за деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР