Министърът на транспорта Росен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5

...
Министърът на транспорта Росен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5
Коментари Харесай

Бавно възстановяване на сектор транспорт и труден летен сезон очакват трима министри

Министърът на превоза Росен Желязков  Росен Желязков Росен Желязков е роден на 5 април 1968 година Той е магистър по право от Софийския университет „ Свети заяви по време на конгрес, че се чака възобновяване на бранш "транспорт " поради рецесията с ковид да става постепенно.

Възстановяването на бранша ще бъде постепенно, тъй като наред с намалялото търсене и бавното възобновяване на потребителското доверие към метода на напредване, изключително в областта на туристическите пътувания, ще срещне и увеличението на конкуренцията, изключително на натиска на конкуренцията от сивия бранш, разяснява министърът.

Километрична опашка се изви на на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата-Промахон ", българи и румънци потеглиха на море в Гърция

Летният сезон се обрисува да бъде извънредно тежък, предизвести министърът на туризма Николина Ангелкова  Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 година Възпитаник е на Harvard.

Росен Желязков: Преговаряме с Европейска комисия за нова мярка за автобусните превозвачи

Транспортният министър акцентира, че страната не може да замести потребителското търсене, само че може да сътвори нужните предпоставки - административни и целеви, с цел да може браншът, когато е жизнен и може да продължи естествената си активност, да бъде с ясното схващане, че съществува добра регулация и съответна поддръжка от страната.

Заедно със обществения министър Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е те показват ограниченията в поддръжка на двата най-засегнати браншове по време на национална кръгла маса на тематика: "Мерки за превъзмогване на нездравословните последици от изключителното състояние, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен превоз, туроператорска и турагентска активност ", осведоми Българска телеграфна агенция. Форумът е проведен от Конфедерация на автобусните превозвачи и Българска асоциация на туристическите организации.

Социалният министър Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е заяви, че по време на изключителното състояние от 13 март до през днешния ден 84 568 души са изгубили работа, а други 65 537 са постъпили на работа. За бранш "туризъм " общо записаните 17 300 души безработни, като почнали работа през май са 6 633 души. За бранш "транспорт " записаните безработни са 4746. По мярката "60/40 " към края на предходната седмица има 15 737 заявки за 270 840 служащи и чиновници. За бранш "Транспорт " това са към 10 822 души /около 7,8 на 100 от общия брой на заявките/, а за "туризъм " - 19 315 души, които все още получават дотация за претовареност или това са общо 14 на 100 от всички поръчки, разяснява министър Сачева.

Министърът подсети за краткосрочната поддръжка за претовареност за бранш "автобусни транспорти " с препоръчаното одобрение на бюджет от към 40 млн. лв. за интервал на погашение на дотация към работната заплата за до 6 месеца, започващ от 1 юли. В случая става дума за отплата в размер на 290 лв. за всеки служащ или чиновник или самоосигуряващ се, включваща надлежно 189 лв. средства за дължимите работна заплата и настрана за данъчни и осигурително вноски за сметка на работодателя и обезпечения човек. Министър заяви, че към този момент е препоръчано тази мярка от 290 лв. да работи с новия дизайн на мярката "60/40 ", с цел да се доближи до общо съответствие "80/20 ". Сачева посочи, че 80 на 100 е оптималната държавна помощ, която може да се даде на работодателите за покриване на такива разноски. Смятам, че ще можем да създадем допустимо работодателите да могат да аплайват с една поръчка както по мярката с нов дизайн "60/40 ", по този начин и по мярката за отплата в размер на общо 290 лв., сподели министърът.

Мярката 60/40 се удължава до септември

По думите й двете ограничения дружно би трябвало да не надвишават 80 %, което значи за сметка на работодателите да останат 20 на 100 от разноските за цената на труда. Сачева сподели, че в този момент се работи по опцията тази мярка да бъде разширена и за бранш "туризъм ". Все още няма дефинитивно решение от Европейска комисия, само че допускам, че ще успеем да реализираме единодушие да можем да включим и туризма предпочитано, дружно със бранша на автобусния транспорт, с цел да може да се доближи мярка "80/20 " в туризма, добави Сачева. Тя уточни, че по ограниченията ще отпадне задължението за това налозите и надлежно отговорностите към бюджета за 2020 година да бъдат платени. Те обаче би трябвало да бъдат декларирани, би трябвало да бъдат приети за дължими от ваша страна, само че условието ще бъде да са заплатени налозите и отговорностите към бюджета към 1 януари 2020 година, обърна се общественият министър към представителите на бизнеса. За бранш "транспорт " мярката би могла да доближи при интерес от работодателите до 22000 заети, а за бранш "туризъм " - до 80 000 души, колкото е почти общият брой на заетите към края на март по данни на Национален статистически институт, сподели министърът.

Конкретно за бранш "туризъм " министърът сподели, че в допълнение към мярката "60/40 " и към мярката за дотациите, министерството е предложило дейни ограничения за безработни в размер на 160 млн.лева, което значи, че записаните безработни могат да бъдат наемани от работодатели, като работодателят ще получи минималната работна заплата за всеки чиновник, който е наел. Министърът добави, че единственото изискване е хората да бъдат регистрирани в Бюрата по труда без значение дали ще получават или не помощи от бюрото. От тези 160 млн. лв. е препоръчано 50 млн. лв. да бъдат ориентирани към туризма. Министър акцентира, че тази мярка още веднъж е за претовареност, тъй като такива са ограниченията, които ведомството може да предлага и надлежно условията на отрасловата оперативна стратегия. Сачева изрази вяра още от 1 юли да може да почне реализацията на тази мярка.

След подписването на Указа за измененията в закона за Данък добавена стойност, където е текстът, с който се дава опция да се продължи мярката "60/40 " и евентуално тази седмица в НСТС ще бъде импортиран и новият размер на тази мярка, добави Сачева. Тя сподели, че тази мярка ще продължи до 30 септември, само че има подготвеност да бъде продължена до края на година съгласно икономическите резултати и данните от края на септември. Сачева заяви, че от 1 юли няма да има условие за ненапълно работно време, тъй като няма да има и затворени предприятия със заповед на държавен орган, само че ще има условия, свързани със опазване на заетостта и с оборотите. По думите й мярката ще бъде отворена, в това число и за спомагателни браншове - елементи от икономическите действия в образованието и опазването на здравето. Отново ще може да се изплащат обезщетения в размер на 60 % от разноските за работодателите до 60 % от осигуровките, сподели министърът и още веднъж повтори, че единствено за секторите "транспорт " и "туризъм " тази мярка ще бъде допълнена посредством оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", като за тези браншове се чака да бъде достигнато съотношението 80 към 20.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР