Министърът на транспорта Росен Желязков ще се срещне днес в

...
Министърът на транспорта Росен Желязков ще се срещне днес в
Коментари Харесай

Европейски министри на транспорта обсъждат мерки срещу пакета „Мобилност“

Министърът на превоза Росен Желязков ще се срещне през днешния ден в Брюксел с сътрудници от други страни-членки, които са срещу пакета „ Мобилност " в сегашния му тип и ще разиска с тях общи дейности.

Очаква се министър Желязков да даде изказване за медиите след края на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика " в късния следобяд, на което ще се разисква тематиката „ Транспорт ".

На съвещание във вторник транспортната комисия би трябвало да гласоподава дали да стартират договаряния по пакета със Съвета и Комисията.

Вчера комисията отхвърли предлагането на депутата от ЕНП Андрей Новаков той да бъде изтеглен от Европейската комисия.

Пред „ Хоризонт " Новаков дефинира резултата като „ сигурно не позитивен и малко разочароващ ", само че добави, че българските му сътрудници се приготвят за идващото съвещание. Същевременно Новаков предизвести, че надали във вторник може да има по-различен резултат, защото болшинството е изрично срещу българската позиция.

Ако транспортната комисия даде зелена светлина за договарянията, те би трябвало да стартират, когато встъпи в служба новият еврокомисар по превоза Рована Плумб. Новата Европейска комисия би трябвало да поеме функционалностите си от 1-ви ноември.

Вчерашният избор - превдварително решен

Този въпрос е мощно народен, а не толкоз политически и политическата фрагментация на Екологичен потенциал не оказва въздействие върху взетите през вчерашния ден решения, изрече мнение в предаването „ Преди всички " евродепутатът Петър Витанов.

„ С вчерашния избор нещата не са изключително обнадеждаващи. Той беше превдварително решен тъкмо от тези крайни обединения, изобилстващи от французи, италианци, германци, в това число и британци, които направиха разликата. В огромните политически фамилии групите бяха разграничени. Ако това решение се преповтори идната седмица, изпраща пакета „ Мобилност " към този момент на тристранни договаряния, междуинституционални с Екологичен потенциал, Европейския съвет и Европейска комисия, където въпреки всичко обаче остава опция за търсене на доста по-компромисни текстове ".

Текстовете на Екологичен потенциал - най-радикални

Според него текстовете, препоръчани от Екологичен потенциал, са най-радикални:

„ Те плануват ограничения, които опонират на главните правила на Европейски Съюз, на свободното напредване на артикули, услуги и капитали. Те са протекционистки. Те целят да запазят бизнеса на немските и френските превозвачи и да нарушат единния транспортен и единния европейски пазар. Те имат гибелен резултат върху климата ".

Ще се опитаме да убедим сътрудниците си, че е нужна оценка на влияние, която да покаже какви пагубни резултати тези ограничения биха имали върху стопанските системи и транспортните браншове на редица страни, както и предпоставките за нова обществена мигрантска вълна, сподели евродепутатът. По думите му това ще докара и до повишение на цените на всички артикули.

Надежди за разговор и уравновесени решения

Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи също изрече очакване да бъдат чути и техните причини.

„ Така препоръчаният мобилен пакет ще има доста сериозен отрицателен резултат освен върху българската стопанска система, само че и върху цялостната европейска стопанска система и изключително във връзка с околната среда. Очаква се нездравословните излъчвания единствено от българските камиони, които ще се прибират, да бъдат към 1% увеличени на база на общия Европейски Съюз ".

Арабаджиев се надява на разговор и реализиране на уравновесени решения. Трябва да има сигурност за транспортния бизнес, само че и употреба на ограниченията, добави той.

Петър Витанов чака от превозвачите да слагат рамките, докъдето един компромис би могъл да стигне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР