Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че няма да има

...
Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че няма да има
Коментари Харесай

Росен Желязков: Няма да забраняваме на хората да ремонтират колите си сами

Министърът на превоза Росен Желязков изясни, че няма да има възбрана за хората сами да ремонтират колите си в новия Закон за пътните транспортни средства.
Предлагат 500 лв. санкция, в случай че сами си ремонтираме колата Друга концепция е да се вкарат по-строги ограничения против сервизите фантоми – или до 5000 лв. глоба
" Искаме да имаме ефикасен надзор на техническото положение, на достоверността на моторното транспортно средство, което се внася, и желаеме да бъде омекотен продавачът и купувачът при регистрацията на моторното транспортно средство ", добави Желязков.

Той уточни това в отговор на обвиняванията на Българска социалистическа партия, че законът прокарва лобистки ползи.

" На конференцията на Българска социалистическа партия е препоръчан режимът да е осведомителен за първите две години на автосервизите, с цел да се види какъв брой и какви автосервизи има в страната ", разясни той и добави, че би трябвало да се знае, когато се вършат поправки, каква е оторизацията и какъв е произходът на частите, както и какво е качеството на труда. " Това е с оглед сигурността на осъществяваните поправки и последствията от тях ", съобщи той.

Росен Желязков сподели още, че хората ще могат сами да правят ремонтни действия.

" Сервизна активност, която се прави против възнаграждение, е тази, която би трябвало да бъде записана. Всеки може самичък да си извърши активността по ремонт любителски, само че в случай че не е против възнаграждение ", безапелационен беше той.
Готвят се санкции за притежателите на коли, които ремонтират колите си сами Това планува проектозаконът за пътните транспортни средства
Заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски уточни на брифинг в централата на партията, че на 19 август изтича срокът за публично разискване на законопроекта за пътните транспортни средства, в който ръководещите виждат метод за понижаване на жертвите по пътищата.

По думите на Свиленски, единственото нещо, което се прави с този закон, е пробутване на лобистки ползи и нито един текст не е в полза на българските водачи и жители, нито на сигурността.

Според Свиленски в тази ситуация страната излиза от административните, от контролните си функционалности.

" Държавата в лицето на ИА " Автомобилна администрация " ще спре да управлява пунктовете за техническите прегледи по неразбираеми аргументи и ще ги даде на частна компания, страната в лицето на КАТ - Пътна полиция ще спре да записва коли и ще ги даде на частни компании, като още веднъж обаче ще би трябвало да се мине за последна регистрация през КАТ. Т.е. какво се цели с това нещо - едни хора да получават едни спомагателни пари ", заключи Свиленски и позволи, че техническият обзор и регистрацията в КАТ ще нарастнат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР