Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще
Коментари Харесай

Росен Желязков иска спиране на концесията на летище „Пловдив“


Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да приключи процедурата за концесия на летище „ Пловдив “. Мотивите за решението са, че процедурата следва да бъде съобразена и извършена в сходство с новия Закон за концесиите, с който се вкарват наредбите на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на контракти за концесии. Настоящата процедура за възлагане на концесия на летище „ Пловдив “ е открита и извършена по разпоредбите на анулирания Закон за концесиите.

Сред главните причини от министерството показват събитието, че сключването на концесионен контракт за период от 35 години, по отношение на който ще се ползват разпоредбите на анулиран закон, а не новите правила на Европейския съюз в региона на концесиите, не подсигурява резистентност и продължителност на концесията.

Участникът, класиран преди всичко Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, публично е уведомил министерството, че отхвърля да подписа концесионен контракт. За информация, сравнението сред офертите на участниците, класирани на първо и второ място е следното:

1. Размер на вложенията:

1.1. класиран преди всичко участник – Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, за периода на концесията – вложения в размер на 79 083 000 евро (седемдесет и девет милиона, осемдесет и три хиляди евро) без Данък добавена стойност.

1.2. класиран на второ място участник – Консорциум Летище Пловдив, за периода на концесията – вложения в размер 65 513 475 евро (шестдесет и пет милиона петстотин и тринадесет хиляди четиристотин седемдесет и пет евро) без Данък добавена стойност.

2. Размер на концесионното заплащане:

2.1. Класиран преди всичко участник – Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест:

2.1.1. закрепена част на годишните концесионни заплащания в размер на 600 000 (шестстотин хиляди) лв., без Данък добавена стойност, поправена с използвания за съответния интервал инфлационен показател, според концесионния договор;

2.1.2. променлива част в размер на 6 (шест) на 100 от общия размер на чистите доходи от всички действия за настоящата година, свързани с използването на обекта на концесията и дължимия Данък добавена стойност върху сумата.

2.2. Класиран на второ място участник – Консорциум Летище Пловдив:

2.2.1. закрепена част на годишните концесионни заплащания в размер на 120 000 (сто и двадесет хиляди) лв., без Данък добавена стойност, поправена с използвания за съответния интервал инфлационен показател, според концесионния договор;

2.2.2. променлива част в размер на 6 (шест) на 100 от общия размер на чистите доходи от всички действия за настоящата година, свързани с използването на обекта на концесията и дължимия Данък добавена стойност върху сумата.

За възлагането на нова концесия ще бъдат направени нови концесионни разбори, като документите за концесията ще бъде съобразена с новия Закон за концесиите и актовете по негово използване. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР