Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и
Коментари Харесай

Отпада разрешителният режим за превоз на товари и пътници между България и Черна гора

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и министърът на превоза и морските въпроси на Черна гора Осман Нуркович подписаха двустранна Спогодба за интернационалните транспорти на пасажери и товари, съобщи кореспондент на БГНЕС.
По силата на този документ, от 17 юли публично отпада разрешителният режим сред двете страни.
„ Това е нов метод, който от 2018 година се ползва, само че с тази Спогодба даваме начало на новата правна рамка и регулация. Това ще докара до интензифициране на товарите и пасажерите. Стокообменът сред страните бележи забележителен напредък, единствено през 2018 година той е към 40% “, съобщи министър Желязков и напомни, че Черна гора е в предприсъединителен развой, както и че е привлекателна туристическа дестинация.
Колегата му Осман Нуркович сподели, че от оповестяването на независимостта на Черна гора през 2006 година работи по съгласуването на Дунавското съглашение и съгласуването с Европейските страни, с цел да може да съгласува транспорта на пасажери и товари със своята политика.
„ Със сключването на това Споразумение ще се реализира по-голяма успеваемост на транспортите, защото по този метод се преодоляват редица трудности и бариери, които имаше преди този момент. Този документ ни доближава към либерализиране на двустранния и директния транспорт на товари. Развитието на двустранните връзки ще окаже въздействие както на контактите сред двете страни, по този начин и сред превозвачите от двете страни “, съобщи Нуркович и благодари за положителното съдействие сред двете страни и изрази вяра, че ще работим и в други браншове в региона на превоза.
Попитан дали либерализацията на транспортния пазар в Черна гора няма да стане причина за трудова емиграция при неподходящи условия у нас, Росен Желязков отговори, че няма да предизвиква, само че няма и да пречат на хората да избират къде да работят.
„ Ние ще се опитаме да създадем по този начин, че от една страна да задържим българския бизнес у нас с целенасочени ограничения, въпреки това да поведем доста сериозна битка за вредата от фирмите „ пощенски кутии “ у нас, който е установен и на европейско ниво и е един от причините за приемането на пакета „ Мобилност “. Ние ще се опитаме да разсеем всички подозрения, че България е привлекателна за подобен вид компании “, сподели в умозаключение транспортният ни министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР