Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на

...
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на
Коментари Харесай

България и Египет договарят редовни авиолинии между двете страни

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми разискаха подписването на ново Споразумение за въздушен превоз, оповестиха от Министерството на превоза и известията (МТС). Министър Георги Гвоздейков и заместник-министър Анна Михнева-Натова са част от делегацията, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която е на посещаване през днешния ден в арабската страна.

„ Подписването на ново Споразумение би осигурило нужните условия за постоянни въздушни линии според законодателството на Европейския съюз (ЕС) и развиване на комерсиалните взаимоотношения и достъп до разнообразни пазари на въздушните превозвачи “, акцентира министър Гвоздейков по време на диалозите.

Действащият все още двустранен документ е подписан през 1959 година Той не дава опция за назначение на превозвачи от Европейския съюз, с изключение на български, по откритите въздушни направления сред България и Египет. През 2016 година в София бе подписан Меморандум за съгласие сред въздухоплавателните управляващи на България и Египет, като са одобрени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. Към момента не се реализират постоянни директни полети сред двете страни, напомнят от МТС. 

„ Транспортът несъмнено е предпочитана област в икономическите връзки сред нашите две страни. Засилването на съдействието във въздушния превоз ще понижи рестриктивните мерки по маршрутите, ще усили честотата на полетите и ще сътвори опция за по-голяма еластичност при ценообразуването “, съобщи министър Георги Гвоздейков. Той бе безапелационен, че новото Споразумение ще бъде от изгода освен за превозвачите, само че и ще има позитивен резултат за развиване на туристическите и бизнес пътуванията сред двете страни.

По време на визитата си в Египет министър Гвоздейков се срещна и с министъра на превоза на Египет Камел Ал-Уазир. Двамата разискаха стъпки за задълбочаване на съдействието в региона на жп и морския превоз, както и опцията за разкриване на Ро-Ро линия сред пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Египетската страна съобщи интерес към концесионирането на българските пристанища и показа своя опит при построяването на инфраструктура за скоростни влакове.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената от нея делегация са на еднодневно публично посещаване в Египет. Част от делегацията са още Тодор Тагарев, министър на защитата, Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността, Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР