Министърът на транспорта Георги Гвоздейков провери лично как върви предаването

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков провери лично как върви предаването
Коментари Харесай

Има ли решение? Държавата се дърля с „Лукойл“ за петролните бази в „Росенец“

Министърът на превоза Георги Гвоздейков ревизира персонално по какъв начин върви предаването на щафетата за петролния терминал „ Росенец “ край Бургас. По силата на решение на Народното събрание отпреди месец досегашният концесионер „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да върне стопанисването на врата в ръцете на страната. Операцията по прехвърлянето е невиждана за България и лишава време.

Днес министър Гвоздейков разгласи, че официално промяната е завършила и на мястото на „ Лукойл Нефтохим “ като оператор на „ Росенец “ към този момент е вписано държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “. Проверка в онлайн регистъра на пристанищните оператори обаче сподели, че в електронния формат това още не е отразено – последната актуализация там е отпреди половин месец.

Транспортният министър за следващ път разяснява пред медиите, че развалянето на концесията за петролния терминал няма да докара до финансови вреди за България – неустойки, обезщетения и впрочем. Договорът с бургаския нефтохим, чийто краен мажоритарен притежател е съветската „ ЛУКойл “, се приключва като част от санкционните ограничения против Русия поради експанзията й в Украйна и се основава на нашето и европейското законодателство, разясни Гвоздейков. Той обаче не отхвърли, че към този момент някогашният концесионер може да предяви искания пред съд или пред арбитраж. „ Тяхно право е да си търсят правата по съответния ред. Ние изпълняваме разпоредбите и закона и нищо повече “, безапелационен бе министърът.

Реклама

„ Няма да има разтърсвания с цената на горивата “, увери Гвоздейков, като разясни, че всичко зависи от борсовите котировки на нефта и петролните артикули и смяната на оператора на порт „ Росенец “ няма да повлияе.

Нерешен въпрос

Транспортният министър заяви още, че сега текат договаряния с „ Лукойл “ за взаимно прилагане на складовата база на пристанището, която има статут на данъчен склад. До дни се чака да се реализира съглашение и по този въпрос, все още всичко върви безпрепятствено и в добър разговор “, показа усещанията си Гвоздейков. Той добави, че в идващите месеци ще бъде изработен разбор с присъединяване на службите за сигурност,  митниците и Национална агенция за приходите „ във връзка със сигурността на обекта “,

На 11 август държавното управление взе решение да уведоми „ Лукойл Нефтохим Бургас “ за прекратяването на 35-годишния контракта за концесия върху пристанищен терминал „ Росенец “. Тази стъпка бе в осъществяване на гласуваната на 21 юли от Народното събрание смяна в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Дни след решението на Народно събрание на 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе законно ли е развалянето на контракта.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР