Министърът на транспорта Георги Гвоздейков оправда увеличението на ключова за

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков оправда увеличението на ключова за
Коментари Харесай

Гвоздейков защити новите такси за жп превозвачите

Министърът на превоза Георги Гвоздейков оправда нарастването на основна за жп превозвачите такса. Той посочи, че Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ е увеличила единствено цените за безпланов транспорт, която той дефинира като спомагателна услуга, а не съществена, наложителна такса, която се заплаща от превозвачите.

Не става въпрос за нарастване на такси, а за услуги и за смяна в цената за експресно заявяване на график. "

Той даже даде образец с издаването на персонални документи, където има няколко разнообразни такси за елементарна, бърза и експресна услуга. 

По-рано обаче жп превозвачите показаха неодобрение точно от повишаването на непланираните транспорти, защото по данните на сектора 98% от транспортите на товари в България са точно такива.

На конференция браншът се оплака също по този начин и от липса на връзка с институциите, само че министърът съобщи, че не е отказвал среща с нито един отрасъл и че железопътните превозвачи търсят само сензация.

Абсолютни внушения бяха направени от тяхна страна. Едно от тях е, че са се опитвали да осъществят контакт с министъра, само че никой не им е обърнал внимание “, съобщи Гвоздейков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той акцентира, че „ не става въпрос за нарастване на такси, а за услуги и за смяна в цената за експресно заявяване на график “. Напомни, че е планувано от началото на 2024 година таксата за прекосяване да бъде понижена с 35% – нещо, което оповестиха и по-рано от НКЖИ. Над 4.4 милиона лв. ще бъдат спестени от товарните жп превозвачи през идната година, съобщи министърът.

Обясни още, че се усилват само цените за непланирани товарни транспорти отвън годишното разписание. Актуализацията на тези услуги се прави за пръв път от 2008 година насам и касае цените за в допълнение предоставяните от компанията експресни услуги, разяснява министърът.

За същия този интервал цената на железопътните товарни услуги се е нараснала с 223%. За какви кавги и митинги става въпрос? Какви внушения се пробваха през днешния ден да създадат сътрудниците към българското общество и сектора? “

Генералният шеф на НКЖИ инж. Мария Генова разяснява, че се касае за увеличение на цени на спомагателни услуги, а не за спомагателни такси. Тъй като години обратно във времето те са били с едни и същи стойности, в този момент от НКЖИ смятат за належащо да бъдат обновени.

Тези услуги не са наложителни, а са спомагателни, които всеки един от превозвачите може да пожелае. В взаимозависимост от това дали услугата ще бъде общоприета или експресна, да заплати съответните цени, планувани в нова методика, утвърдена в лабораторния орган. Тези услуги дават опция за доста гъвкаво разпределени на потенциала по железопътната инфраструктура “, съобщи тя.

По думите на Генова нарастване в непланираните транспорти няма да компенсира приходите на НКЖИ поради понижението с 35% на останалите такси.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР