Министърът на транспорта Георги Гвоздейков има идея България да наема

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков има идея България да наема
Коментари Харесай

България да наема влакове, предлага транспортният министър

Министърът на превоза Георги Гвоздейков има концепция България да наема влакови композиции за по-голямо улеснение на пасажерите. Пред bTV той посочи, че през уикенда е решил да се вози с трен, защото от близо 30 години не го е правил. По думите му нищо не се е трансформирало за толкоз доста време, а като главен проблем той уточни вагоните, които нямат климатици. Именно поради това е назначил на БДЖ и един от зам.-министрите си да проучат опцията за наемане на влакове.

Гвоздейков добави, че задачата е да се обезпечи качествена услуга за пасажерите, с цел да може в региони, където се употребяват повече коли и рейсове за пътешестване до близки дестинации, те да се насочат към железопътния превоз.

Министърът сподели още, че в незабавен порядък ще се направи всичко допустимо за наемането на 4 композиции, които да се движат по направленията София - Бургас и София - Варна. Той разясни, че концепцията няма по какъв начин да се реализира тази година и първо би трябвало да бъдат планувани пари по бюджета. Затова предвижда, че най-рано следващата година ще може да се наемат първите влакове.

Георги Гвоздейков заяви и че на следващия ден ще има среща с представители на концесионера на летище София " Соф кънект ". На нея той ще разиска възобновяване на заплащането на концесионна такса. През април 2021 година, в последните дни на третия кабинет на Бойко Борисов, държавното управление реши да отсрочи с 10 години заплащането на такси от страна на концесионера, като оправданието за това беше Коронавирус рецесията и икономическите усложнения на летищните оператори и авиобизнеса.

" Трябва да се преразгледа решението на Министерския съвет. Трафикът към този момент доближава до 99% от преди Коронавирус рецесията ", добави министърът.

По думите ми първият медицински хеликоптер, който ще бъде благосъстоятелност на България, ще пристигна при започване на декември.

" Процедурата е в ход. В съгласуваност сме с производителя. Сроковете ще бъдат спазени. Вече са избрани шестте водача, които отпътуват за Италия през септември на съответното образование за вида хеликоптер. С тях отпътуват и трима инженери за образование като механици на хеликоптери ", добави още той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР