Министърът на спорта Красен Кралев даде обширно интервю за вестник

...
Министърът на спорта Красен Кралев даде обширно интервю за вестник
Коментари Харесай

Кралев: Разглеждаме варианти за строеж на нов национален стадион

Министърът на спорта Красен Кралев даде обстойно изявление за вестник " Монитор ". Той приказва по доста тематики, като още веднъж обясни обстановката към нов народен стадион и " Българска войска ".

Г-н Кралев, какво се случва с изразеното от ЦСКА предпочитание за нов стадион?

- Като притежател на парцела в Борисовата градина, страната застава зад концепцията за създаване на нов съвременен стадион на мястото на " Българска войска ". Това е взаимен план, в който притежателите на ФК ЦСКА са подготвени да влагат. Единственият проблем на този стадий е сегашният тип на Подробния организационен проект (ПУП) на Борисовата градина и към него са отправени възражения. Предложенията на архитектите, изготвили предлагането за Подробен устройствен план за ориста и развиването на спортните парцели, не съответстват с желанията на Министерството на младежта и спорта. Нашето предложение е да бъде построено чисто ново оборудване на мястото на настоящето. Стадионът няма да излиза отвън границите на настоящето оборудване. Капацитетът му може да бъде повишен, като се отстрани лекоатлетическата писта. Типът реорганизация, който е очакван в предлагането за Подробен устройствен план, е козметичен, лекомислен и няма по никакъв метод да спомогне за възкръсване на оборудването. Остава открит въпросът за паркинг към стадиона.

Само от Столична община ли зависи решаването на този проблем?

- Подробният организационен проект е направен и препоръчан след извършен конкурс от направление Архитектура и градоустройство на Столична община. Имаме възражения за крайния резултат от фактическото му сформиране, които са свързани със спортните парцели, намиращи се в Борисовата градина. В проекта за регулация са препоръчани няколко урегулирани поземлени парцела, в които съсобственици с страната стават физически лица. Това не е редно. Нашето предпочитание е всеки един състезателен обект да има независимо урегулиран аграрен парцел. Всички наши възражения са изложени в избрания период към Столична община и НАГ и се надявам да бъдат отразени.

Оставаме с усещане, че има проблем с връзката сред институциите по отношение на спортните обекти в Борисовата градина...

- Няма проблем с връзката сред нас и Столична община. По отношение на стадион " Българска войска ", стадион " Васил Левски " и стадион " Юнак " позицията на кмета Йорданка Фандъкова изцяло съответствува с нашата. Реконструкция на стадион " Българска войска " ще бъде осъществена, като строителните действия няма да излизат отвън рамките на настоящия стадион. Стадион " Юнак " ще се реконструира в първичния му тип като зимна пързалка. За стадион " Васил Левски " обстановката е малко по-комплицирана.

Каква ще бъде ориста на националния стадион и плануват ли се вложения в него или ще се строи нов?

- По тематиката за националния стадион " Васил Левски " също няма разминаване в позициите на ММС и Столична община. Обединени сме от концепцията за създаване на нов народен стадион. Столична община е предложила няколко терена, от които държавното управление би трябвало да избере един. Той би трябвало да има огромна прилежаща повърхност за паркинг, да са елементарно налични и да не затрудняват трафика в града. Ще продължим да поддържаме стадион " Васил Левски " и да влагаме в него, до момента в който не се направи нов народен стадион, който да поеме функционалностите на в този момент съществуващия. Проблемът тук е, че структурата и трибуните на стадиона се намират в доста неприятно положение, което изисква спомагателна поддръжка и вложения в него. Все още не сме решили каква ще бъде ориста на този стадион след построяването на нов, защото поддръжката на оборудването е извънредно скъпа и нерентабилна.

Има ли развиване към общата балканска кандидатура за домакинство на европейско и международно състезание по футбол и на какъв стадий стигна процесът по кандидатстване?

- Намерението за обща кандидатура дава мощен знак в международен мащаб за политическа и икономическа непоклатимост от страна на Балканите към останалия свят. Тя демонстрира, че в страните има подготвеност за екипна работа освен в региона на спорта, само че и ориентирана към отстояване на политическите и икономическите ползи на района. Подписан е Меморандум за съгласие сред четирите страни - Гърция, Сърбия, Румъния и България, който слага началото на съдействието и на предприемчив комитет за общо домакинство на един от двата огромни футболни форума. Предложих на своите сътрудници до края на 2019 година дефинитивно да решим дали ще аплайваме за европейско или международно състезание. Към момента са извършени три публични срещи сред четирите страни, следва четвърта през септември в Букурещ.

Какво се прави съответно у нас по отношение на тези кандидатури?

- В България се провежда и междуведомствена група, в която ще се включат представители от 13 министерства и 4 общини. Тя е нужна, защото би трябвало да подготвим огромен размер от предварителна информация, да се даде държавна гаранция по време на кандидатурата и всички тези институции ще оказват помощ за този развой. Първият стадий е всяко от четирите министерства да изготви проект по насоки на УЕФА, защото първо е Евро 2028. Поел съм уговорката да приготвя отчет до министър-председателя до края на 2019 за общо положение на страната по отношение на кандидатстването - спортна, транспортна, летищна инфраструктури, хотелски бази, спомагателни спортни бази и други За момента България клони по-скоро към предложение за домакинство на европейско състезание, защото условията за инфраструктурата са по-лесно постижими. Около 70% от подготовката е обвързвана с построяването на нови уреди, като още при първите срещи беше оповестено, че страната ни би трябвало да разполага с 4 стадиона. Това значи построяването или реконструирането на уреди. Единствените градове, които могат да отговорят на условия на ФИФА и УЕФА са София, Пловдив, Варна и Бургас.

Има ли заплаха България да бъде изключена от общата Балканска кандидатура, защото има най-сериозни проблеми със спортната инфраструктура?

- Няма сходна заплаха, почнали сме цялостната подготовка за изследване, имаме и поддръжката на премиера. Спортната инфраструктура е най-малкият проблем, защото тя елементарно може да бъде построена. Страната ни разполага с добра хотелска инфраструктура, летища, а нужната спортна и транспортната инфраструктура дотогава ще бъде построена. Най-голямото предизвикателство пред страните домакини е политическата непоклатимост. Смело мога да кажа, че в това отношение България стои най-добре от всички 4 страни, които планираме да аплайваме за шампионатите. В две от страните - Гърция и Румъния, предстоят предварителни избори, а огромният въпрос в този момент е дали новоизбраните държавни управления ще продължат да поддържат този план.

Утре стартират Вторите Европейски олимпийски игри в Минск. Обезпечен ли е българският тим и какво очаквате от този конгрес?

- Това не са олимпийски игри, а игри, които към момента се пробват да намерят своето място в интернационалния състезателен календар. Равнището им е по-ниско от това на европейско състезание, едвам 4 спорта по време на надпреварите имат статут на континентални шампионати - кану-каяк, бадминтон, джудо и бокс. Нашият тим е гарантиран изцяло, по принцип уредниците заплащат на всички участници разноските за превоз и престой. ММС е предоставило средства в размер на 350 000 лева на БОК за подкрепяне присъединяване на делегацията ни за закупуване на представително спортно облекло и обувки, лекарства, медицински застраховки и организационни разноски. България ще бъде показана от 85 спортисти в 15 типа спорт, които ще премерят сили с едни от най-хубавите спортисти в Европа. Надявам се да нямат травми, да дадат всичко от себе си и да ни зарадват с едно почтено показване.

Имахте желание София да кандидатства за хазаин на юношески олимпийски игри. Отказахте ли се от тази концепция?

- Кандидатурата на страната ни за Младежки зимни олимпийски игри през 2024 година е действителна и България има доста огромни шансове да завоюва домакинство на този състезателен конгрес. Не забравяйте, че предлагането за това пристигна персонално от президента на МОК Томас Бах през септември предходната година. Оттогава съм водил няколко диалога на високо равнище в МОК и мога да ви уверя, че се гледа доста позитивно на кандидатура от нашата страна. Последните мнения, които получаваме от семействата в зимните спортове - Световната купа по ски, международното състезание по шорттрек, затвърждават това мнение.

Как ще се справите с проблемите на Витоша?

- За да може България да кандидатства за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри, ние би трябвало да сме решили казуса с несъответствието в законодателството ни и по-точно в проекта за ръководство на Витоша и Закона за устройство на териториите. Мога да ви уверя, че ние като министерство ще създадем всичко допустимо тези спънки да бъдат преодолени, тъй като моето персонално мнение, на нашите специалисти, пък и на цялата общност в София е, че реализирането на подобен план за домакинство ще бъде от голямо значение и ще повлияе позитивно на икономическото положение на столицата. За да бъдат приведени във тип оборудванията имаме пет години до 2024 година, само че след една година МОК ще вземе решение, в коя страна да се проведат игрите. Ние няма по какъв начин да аплайваме, в случай че това законодателство не бъде приведено в сходство. Симпатиите са на наша страна. Имаме подготвеност за осъществяване на надпреварите на закрито, като в Боровец може да се изградят останалите нужни уреди - ски шанца, стадион за биатлон, трасе за ски бяганията и главните уреди за алпийските ски. Надявам се в най-скоро време да започва процесът за привеждане в сходство на законодателството и да можем да обявим публично нашата кандидатура за Младежките зимни олимпийски игри 2024 година /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР