Министърът на регионалното развитие заяви, че забраните се въвеждат въз

...
Министърът на регионалното развитие заяви, че забраните се въвеждат въз
Коментари Харесай

Превозвачите ще обжалват заповедта, която ще ограничава движението им

Министърът на районното развиване съобщи, че възбраните се вкарват въз основа на разбора от трафик камерите и информацията за придвижване на леки коли

Още по тематиката
Според прокуратурата Лазар Лазаров е ощетил страната с 41 млн. лева с поръчка за отводняване на права от автомагистрала " Марица ", извоювана от " Пътища Пловдив "

Регулаторът отхвърли и последните тъжби, които бяха подадени против късите периоди на пътната организация

Дружеството " Автомагистрали " завоюва поръчката за 10 млн. лева, откакто съперниците му отпаднаха от надпреварата

Превозвачите ще апелират готвената заповед за ограничение на придвижването на тежкотоварни камиони през почивните дни лятото. Това заяви Красимир Лалов, зам.-председател на Националното съдружие на българските превозвачи. По неговите думи тя е незаконосъобразна и не е минала през нужните процедури, преди да влезе в действие.

Става въпрос за изменение на последната заповед, която е в действие от 21 ноември 2016 година Тя регламентира придвижването по пътищата на транспортните средства с оптималната маса над 12 тона, като се изключи тези, които транспортират живи животни, рискови товари и бързо развалящи се хранителни артикули и товари на температурен режим.

Въпросните заповеди се изготвят взаимно от Министерството на районното развиване, Министерство на вътрешните работи и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " към Министерството на превоза, като през избран интервал от време биват обновени. Целта им е да се облекчи трафикът по време на летните месеци и празниците.

Промяната
Ограниченията в този момент важат от 1 юни до 15 септември. Заповедта от ноември предходната година планува ограничавания на придвижването на тежкотоварните камиони за дните петък - от 17 до 20 часа, и неделя - от 14 до 20 часа, по избрани сектори от републиканската пътна мрежа, както и за автомагистралите в интервала на формалните празници през цялата година. Последния работен ден преди празниците камионите не могат да се движат от 16 до 20 часа, а последния почивен ден - от 14 до 20 часа.

Новите промени плануват разширение на въпросните забрани, разясниха превозвачи. И по-конкретно те обгръщат и автомагистралите: от 1 юли до 15 септември камионите няма да могат да се движат по Автомагистрала " Тракия " в петък от 18 до 20 часа в посока София - Пловдив. В събота в посока София - Бургас те няма да могат да се движат сред 10 и 14 часа. А в неделя в посока Бургас - София сред 16 и 20 часа. По Автомагистрала " Струма " ограничаването е в събота от 10 до 14 часа в посока Перник - Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата. По Автомагистрала " Люлин " в събота от 10 до 14 часа. А по Автомагистрала " Марица " няма да е разрешено придвижването им в неделя от 16 до 20 часа в посока Свиленград - Автомагистрала " Тракия ".

Облекчаване на трафика
В момента също има ограничаващ режим, само че не за всички автомагистрали, като разногласия сред превозвачите и управляващите на тази тематика постоянно е имало. Една от рецензиите от страна на превозвачите е, че не са били показани доводи, които да потвърждават потребността от възбрана, а че се води единствено черен PR против този отрасъл.

Министърът на районното развиване Николай Нанков съобщи пред Българска национална телевизия, че почасово ще се лимитира придвижването на тирове по автомагистралите в най-натоварените, пикови часове, въз основа на разбора от трафик камерите и информацията за придвижване на леки коли. Министърът уточни, че следва да се организира последната среща с представители на превозвачите, с които се съгласува ограничението на придвижването на тирове, макар че това не е наложително. Разговорите с тях били демонстрация на благосклонност, защото главната цел е превантивно да се обезпечи оптимално облекчение в пиковите летни часове за българските жители, които употребяват времето за своите отпуски и почивки.

" По най-натоварения сектор от " Тракия " – сред София и Пловдив, непрекъснато минават над 30 000 автомобила и по тази причина там евентуално ще бъде наложено сходно ограничаване като по " Хемус ". Натоварено е придвижването както по " Тракия ", по този начин и по " Струма " и " Люлин ", и в събота сред 10 и 14 часа. Ограничение ще има и в неделя след 16 часа, когато също има засилен трафик ", уточни още Нанков. Режимът ще бъде еластичен, като ще разреши на навлязло в магистрален сектор тежкотоварно транспортно средство да продължи придвижването си, в случай че му остават 10-15 км, вместо да стопира в спешната лента, каквато е актуалната процедура, разяснява още министърът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР