Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова инспектира днес

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова инспектира днес
Коментари Харесай

Министър Аврамова провери строителството в участъци от пътя Видин - Ботевград

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова инспектира през днешния ден старта на работата в сектора от Видин до п. в. „ Макреш “ край гр. Димово, който е част от плана за рационализация на пътя Видин – Ботевград.



В строителството на близо 30-километровата права от Видин до п. в. „ Макреш “ ще се влагат 357,6 млн. лева Изпълнителят – сдружението „ СЕВЕРОЗАПАД ЛОТ 1 “ ДЗЗД, би трябвало да приключи плануваните действия в период от 30 месеца. Строителният контрол на стойност близо 3,6 млн. лева ще се извършва от ДЗЗД „ БОНОНИЯ КОНСУЛТ “ 2020, а авторският – от ДЗЗД „ ВИА ПЛАН-БУРДА “.

Трасето на пътя ще следва съществуващия обходен път на Видин, който ще бъде реконструиран и уголемен – ще бъде с две ленти за придвижване в посока, зелена линия и банкети. След това ще минава по нов терен. Новият сектор ще бъде с магистрален габарит – с две ленти за придвижване в посока, спешна лента, разграничителна линия, водещи линии и банкети.



Връзката със съществуващите пътища и обитаемоте места в района ще се реализира посредством пътни възли. Ще бъдат построени подлези, надлези, 2 моста над реките Делийска и Войнишка, 3 виадукта, селскостопански подлези и надлези, площадка за отдих с електричество, водоснабдяване и пречиствателно оборудване. Предвидена е реорганизация на електропроводи, водопроводна и канализационна мрежа, телефонни и оптични кабели и ландшафтно оформяне.

Отсечката Видин – п.в. „ Макреш “ е първата от трасето Видин – Ружинци с обща дължина 54,3 км, по която започва действително осъществяване. За другите два сектора – от п. в. „ Макреш “ до с. Бела и от него до с. Ружинци, текат публичните поръчки за строителство и строителен контрол.



Министърът ревизира и построяването на пътя от Ботевград до Мездра в сектора от Мездра до с. Люти дол, който е 13,4 км. Стойността на контракта с изпълнителя ДЗЗД МБ ЛОТ 2-2019 е близо 267 млн. лева

Бъдещото скоростно трасе ще има две независими платна c по две ленти за придвижване и междинна разграничителна линия. На съществуващите три моста по трасето ще бъде издигнато по още едно платно. Ще се изградят и два нови.

За връзка с гр. Мездра ще има пътен възел. На 500 м от него ще има отклоняване за градския стадион. Още два пътни възела – „ Дърманци “ и „ Ребърково “, ще обезпечават връзка с близките села в района.

Планиран е ремонт на двата съществуващи надлеза за прекосяване над ж. п. линията – този, който се намира на към 100 м преди бъдещата пътната връзка за Мездра, и другият – в региона на пътната връзка.

Пътят ще обхожда с. Люти дол по нов терен, в който е планувано построяването на два тунела – с дължина 490 м и 340 м.

Започна поетапното осъществяване и на Лот 1 от пътя Мездра – Ботевград. В построяването на сектора с дължина 19,3 км ще се влагат близо 160 млн. лева Той стартира на 2 км след с. Люти дол и е до съществуващия четирилентов сектор при Ботевград. Изпълнител на строителството е Обединение „ ГЕОПЪТ ЛОТ 1 “.

Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен до новия габарит, а актуалното трасе ще бъде главно ремонтирано и реконструирано, където е належащо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в секторите, обхождащи селата Новачене и Скравена.

При пътния възел „ Люти дол “ ще бъде построена и нова връзка сред бъдещото трасе и съществуващия път за обслужване на селата Люти дол и Типченица. Ще бъдат издигнати още три пътни възела - „ Скравена “, „ Ботевград “ и наоколо до с. Новачене, който ще бъде на две равнища.

Съществуващите мостове над реките Малата река и Новаченска ще бъдат рехабилитирани и разширени. Ще бъдат издигнати и 3 нови уреди – над реките Малата река, Рударка и Бебреш. Ще има и площадки за отдих.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР