Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи пред

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи пред
Коментари Харесай

БСП вече не може да вземе безвъзмездно чинията на Бузлуджа

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков заяви пред публицисти, че с измененията в Закона за държавна благосъстоятелност от февруари тази година процедурата по безплатно прекачване на собствеността на Дома-паметник на връх Бузлуджа паметника е невъзможна.

Сред другите разновидности за стопанисването на паметника е - при декларирано предпочитание от Българска социалистическа партия и след решение на Министерски съвет, той да се даде за безплатно прилагане за период не по-дълъг от 10 години. Нанков означи, че тази форма на стопанисване дава права за осъществяване на капиталово желание.

Последните промени в закона плануват юридически лица, неправителствени организации, партии да не могат да получават имоти-държавна благосъстоятелност, безплатно като благосъстоятелност, означи министърът, като подсети, че сходна опция е била пропусната от партията още през 2011 година Тогава Българска социалистическа партия изиска собствеността на паметника да бъде трансферирана на партията, което беше утвърдено с решение на първия кабинет на Бойко Борисов.

С решение на Министерски съвет от 30.09.2011 година на Българска социалистическа партия е трансферирано безплатно правото на благосъстоятелност върху Дом-паметник комплекс връх " Бузлуджа ". Скоро по-късно от партията обяче оповестиха, че нямали 15 млн. лева, с цел да възстановят паметника.

Заради непредприети стъпки от Българска социалистическа партия, с цел да се довърши процедурата по прехвърлянето, паметникът на Бузлуджа към момента е благосъстоятелност на Областната администрация в Стара Загора. За този интервал регионалната администрация и министерството са приканвали Българска социалистическа партия да се довърши процедурата, която планува два стадия - решението на Министерски съвет и подписване на контракт за прекачване на собствеността сред регионалния шеф и Българска социалистическа партия, изясняват от строителното министерство през днешния ден.

Нанков направи този коментар след среща с управлението на Българска социалистическа партия в Министерство на регионалното развитие.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи пред публицисти, че е шокирана от разбраното по време на срещата. " Аман от номерата на Бойко Борисов ", добави тя, като уточни, че съгласно нея се концентрира сила, единствено и единствено Българска социалистическа партия да не получи паметника.

" Бойко да откри метод да си извърши това, за което ни е поканил. Не желая да тревожа, само че ще докарам социалистите пред Министерски съвет ", сподели Нинова.

Други законни форми на възмездно даване на обекта са придобиване посредством покупко-продажба след осъществяване на тръжна процедура или отдаване чартърен, подсети министър Нанков. Той посочи, че в прерогативите на законодателната власт е тези текстове да бъдат изменени, само че акцентира, че по негово мнение сегашните разпореждания подсигуряват отбраната на ползите на страната предвид на опцията държавни парцели да могат да се дават безплатно като благосъстоятелност единствено на обществени институции, каквито са общинските администрации - респективно общините.

Нинова уточни, че предлаганите разновидности за придобиване на благосъстоятелност са метод да не се случи това, което Българска социалистическа партия желае - опазване на обекта като архитектурен монумент за страната и като знак за партията. Тя заяви, че във вторник ще осведоми Изпълнителното бюро на партията за опциите за стопанисването на паметника и тогава ще се вземе решение по въпроса.

Същевременно водачът на Българска социалистическа партия съобщи, че желанието на партията остава да отговорят на писмото на Министерски съвет от 2011 година за безплатно прекачване на благосъстоятелност, с цел да има гаранции за бъдещи вложения в паметника. Тя посочи, че през последната седмица има интерес от международни архитекти и художници да бъдат включени във възобновяване на обекта, включително и предпочитание от архитекти от Тайланд за включване в интернационален план за архитектурен монумент.

В отговор на изказванията пред публицисти на водача на Българска социалистическа партия за интерес от други претенденти за стопанисване на паметника, Нанков изясни, че такива няма, като се изключи неофициално деклариран подобен от кмета на община Казанлък, няма поръчки и от партии. Министърът добави, че хипотезата на възмездно придобиване на обекта през тръжна процедура не лимитира присъединяване и на други лица, в случай че се стигне до нея. Такава процедура обаче не може да бъде стартирана без волеизявление от юридическо лице или партия.

Запитан каква е началната стойност на възмездното прилагане министърът посочи, че това е данъчната оценка, която по груби планове все още е към 110 хиляди лв., като нормативният ред от 2012 година планува това да става посредством тръжна процедура.

По мотив законовите промени, регламентиращи единствено възмезден метод на придобиване на сходна благосъстоятелност, Нинова съобщи, че партията е подготвена да заплати. Попитана каква сума е подготвена да заплати партията, в случай че няма търг, Нинова изясни, че в случай че бъде определен този вид, ще се вършат оценки.

Там има данъчна оценка, пазарна оценка и други, добави Нинова и дефинира разновидностите за търгове или посредством Агенцията за приватизация като парадокс. Тя посочи, че държавната дотация на партията няма да е задоволителна за цялостната реституция на паметника, тъй като са нужни доста средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР